Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

S Francuzima su se ‘parale gaće’

Autor: Matej Lordanić

05.08.2008. 22:00
S Francuzima su se ‘parale gaće’

Foto: FIBA



Prostran je drugi hrvatski strijelac i osmi strijelac turnira sa 16,3 poena po utakmici. S pet asistencija u prosjeku je uz Francuza Albicyja bio vodeći asistent ovog natjecanja
Hrvatska juniorska košarkaška reprezentacija se ponovno popela na postolje. Osvojenim trećim mjestom, mladi Hrvati su se vratili na pobjedničko postolje nakon čak šest godina posta. Naime, 2002. godine je generacija 1984./85. u Njemačkoj osvojila zlatnu medalju, koja će se kasnije pokazati posljednjom juniorskom medaljom za hrvatske juniore do danas. Ovo veliko dostignuće za hrvatsku košarku su ostvarili igrači rođeni 1990. i 1991. godine, pod palicom izbornika Vlade Vanjaka, te trenera Denisa Pleslića i Ante Nazora.
Nakon što su hrvatski juniori izgubili 73:74 od Francuske, već su bili spremni za povratak svojim kućama. No, polaganje Letonca Kristersa Zeidaksa sa sirenom uz prekršaj za pobjedu 79:75 nad Rusijom je iznenađujuće pogurnulo Hrvatsku u borbu za medalju, a Ruse izbacilo iz polufinala. Hrvatska je u polufinalu uz lošu igru uvjerljivo poražena od Grčke 82:62. No, u utakmici za treće mjesto su se izabranici Vlade Vanjaka uspjeli pribrati i osvetiti Francuzima za poraz u prethodnoj utakmici. Unatoč tome što su hrvatski juniori imali čak 14 poena prednosti na poluvremenu, na kraju je bilo vrlo gusto. Junakom se pokazao bek Zadra Toni Prostran, koji je u posljednjih 18 sekundi pogodio četiri slobodna bacanja za konačnih 73:68. Najbolji strijelac je bio Mario Delaš s 18 poena i 14 skokova, a po 16 poena su dodali Josip Bilinovac i Ivan Ramljak. Prostran je igrao svih 40 minuta i postigao osam poena uz sedam asistencija, ali i šest izgubljenih lopti. Prije polufinala Hrvatska je po prosječnom broju koševa po utakmici bila vodeća na turniru, a među polufinalistima se isticala po prosjecima šuta za dva (49 posto), tri (33 posto) i po prosjeku šuta s linije slobodnih bacanja (73 posto).
Najbolji Hrvat na ovom turniru je bio iznimno talentirani krilni centar Splita Mario Delaš. On je bio treći strijelac natjecanja s 18,6 poena i šesti skakač s 9,1 skokom. Zanimljivo, iako je imao problema s virozom, te je često primao infuziju, Prostran je igrač s najvećom minutažom na turniru. On je, slično kao Delaš, odigrao jako dobar turnir. Bio je drugi hrvatski strijelac i osmi strijelac turnira sa 16,3 poena po utakmici. S pet asistencija u prosjeku je uz Francuza Albicyja bio vodeći asistent ovog natjecanja. No, uz to je prosječno gubio čak 4,6 lopti po utakmici i u toj kategoriji bio vodeći na turniru. Međutim, mora mu se odati priznanje za vrlo dobre igre unatoč tome što nije bio u potpunosti spreman te je muku mučio s bolesti. Još su dva Zadranina igrala važnu ulogu u Vanjakovoj momčadi. Krilni centar Cibone Tomislav Zubčić je s 11,8 poena po utakmici bio treći hrvatski strijelac, a 8,8 skokova u prosjeku osmi skakač natjecanja. Bek Zadra Ivan Batur je bio peti tricaš natjecanja s dvije postignute trice po utakmici (41 posto). On je bio jedan od konstantnijih hrvatskih igrača s 8,4 koša, dva skoka i 1,5 asistencijom po utakmici.
Zadrani Prostran i Batur su odigrali jako dobar turnir, ali treba imati na umu da su jedino njih dvojica godinu dana mlađi od ostalih, a već su sada igrali važne uloge. Sljedeće ih godine čeka Svjetsko, kao i Europsko prvenstvo na kojem bi Prostran i Batur trebali nastaviti svoje napredovanje i biti nosiocima igre hrvatske reprezentacije.
 


Pet pobjeda, tri poraza
Utakmice Hrvatske, prvi krug: Hrvatska – Letonija 87:70, Hrvatska – Bugarska 71:67, Hrvatska – Turska 91:81; drugi krug: Hrvatska – Ukrajina 88:76, Hrvatska – Rusija 76:85, Hrvatska – Francuska 73:74; polufinale: Hrvatska – Grčka 62:82; za treće mjesto: Hrvatska – Francuska 73:68.
Konačni poredak: 1. Grčka, 2. Litva, 3. Hrvatska, 4. Francuska, 5. Španjolska, 6. Srbija, 7. Letonija, 8. Rusija, 9. Turska, 10. Izrael, 11. Italija, 12. Ukrajina, 13. Bugarska, 14. Njemačka, 15. Belgija, 16. Estonija.
Vanjak: I SP i medalja
Hrvatska je nakon dugo vremena ostvarila hvalevrijedno dostignuće. Osvojenu brončanu medalju možemo smatrati uspjehom i povratkom na veliku scenu nakon dugo godina i zato izbornik Vlado Vanjak može biti zadovoljan učinjenim.
– Ova medalja nam puno znači. To je prva osvojena medalja nakon šest godina. Za ovo smo radili jako naporno i zato sam sretan, zajedno s igračima. Prije nego što smo došli ovdje željeli smo otići na Svjetsko prvenstvo u Novi Zeland sljedeće godine i pokušati osvojiti medalju. Prošlog smo mjeseca igrali pet utakmica protiv Francuske i poznajemo se u dušu. Bila je to vrlo teška utakmica za nas jer su i oni jako snažni. Dobri su u obrani i kontranapadu, a uz to imaju nekoliko preciznih šutera. Rekao sam svojim igračima u svlačionici da će pobijediti ona momčad koja bude više željela pobjedu. I zato bih zahvalio Grcima u Pyrgosu i Amaliadi. Organizacija je također bila jako dobra, kao i suci. Vraćamo se s medaljom kući i zato sam sretan – kaže Vanjak.