Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Grad nije dao ni kune

Autor: Katarina Belić

05.08.2009. 22:00
Grad nije dao ni kune

Foto: Sebastian GOVORČIN



U srijedu, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, mještani Petrčana su se zajedno sa svećenikom Josipom Galićem u popodnevnim satima okupili oko mjesnog groblja kako bi blagoslovili i svečano otvorili svoju prvu i novoizgrađenu mrtvačnicu.
Inicijator i pokretač projekta i izgradnje je bio Vele Čubrić, predsjednik mjesnog odbora Petrčane.
– Na ideju sam došao u travnju prilikom jednog sprovoda. Naime, ranije se znalo događati da sprovod potraje i po dva, tri sata i to u srcu sezone kada ima najviše turista, a time i auta na cesti. Iz tih razloga promet je bio vrlo često usporen i to je znalo izazivati ljutnju i nervozu kod vozača. Stoga smo morali nekako taj put od Crkve do novog groblja skratiti i ovo je bilo idealno rješenje, kazao je Čubrić te dodao da iako je danima tražio pomoć od Grada, oni za ovaj projekt nisu dali niti kune. Ipak zahvaljujući crkvenom novcu kao početnom kapitalu, zatim potpori i suradnji članova mjesnog odbora, pojedinaca s povećim dobrovoljnim prilozima, hotela u Petrčanima i prilozima mještana svota od oko 260.000 kuna uspjela se sakupiti i izgradnja mrtvačnice privesti kraju. Pa je tako Čubrić prilikom otvorenja svoju zahvalnost posebno iskazao Zdeni Zriliću, koji je donirao 105.000 kuna, hotelu Punta Skala koji je donirao 35.000 kuna i hotelu Pinija koji je doprinio s 10.000 kuna. Čubrić je zahvalio i Miši Zrniću koji je dao 35.000 kuna za izgradnju vrata i križa te mještanima koji su svojim prilozima uspjeli sakupiti čak 40.000 kuna.
– Jako smo ponosni na ovo jer nam nitko nije pomogao i morali smo sami sa svojom upornošću i snagom volje to ostvariti. I eto, uspjeli smo. Sada nam je novi cilj spajanje staroga i novog groblja i vezano uz to imamo mali zastoj sa Crkvom zbog puta koji se nadamo da će nam na kraju Crkva ipak darovati. Također, ovim putem želimo istaknuti kako smo mi svoje resurse iscrpili i da se nadamo da će nam u idućim koracima u poboljšanju i izgradnji sela i naš grad Zadar dati svoju potporu, kazao je Čubrić.