Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kukljičani i hodočasnici utekli se Marijinom zagovoru (FOTOGALERIJA)

Autor: Dragana Glavočić

05.08.2009. 22:00
Kukljičani i hodočasnici utekli se Marijinom zagovoru (FOTOGALERIJA)

Foto: Tomislav JERAK



U procesiji su svi brodovi kružili oko broda Čikavica koji je prevozio Gospin kip uz pjevanje marijanskih pjesama i molitvu. Svi brodovi, sudionici ove jedinstvene procesije, pozdravljali su i veličali Gospu utječući se njezinom zagovoru
Blagdan Gospe od Sniga svečano je u srijedu proslavljen u Kukljici u istoimenom svetištu u tjesnacu Ždrelac. Kao i prethodnih godina, mnoštvo hodočasnika okupilo se u svetištu, jednom od središnjih hodočastilišta u Zadarskoj nadbiskupiji. Misa u crkvi Gospe od Sniga u morskom tjesnacu Ždrelac održana je u 8 sati, a predvodio ju je don Antun Pećar, župnik Sutomišćice zajedno s bivšim generalnim vikarom Zagrebačke nadbiskupije Vladimirom Stankovićem. Kukljički ribarski i turistički brodovi s hodočasnicima i svećenstvom uputili su se u 9.30 sati prema crkvi.
Procesija brodova
Mnogi su hodočasnici pohitali Gospi pješice iz svojih mjesta s otoka Ugljana i Pašmana. Svečano misno slavlje predvodio je don Domagoj Kelava, župnik Ugljana i Lukorana zajedno s fra Mariom Akrapom, don Zbigniew Jacek Korczom, don Josipom Lisicom i don Ivom Borićem.
Ove je godine svečana euharistija slavljena u crkvi, dok je prijašnjih godina održana ispred crkve podno velikog jedra. Završetkom misnog slavlja, brodovi zajedno s kipom Bogorodice uputili su se prema Kukljici.
U procesiji, svi su brodovi kružili oko broda Čikavica koji je prevozio Gospin kip uz pjevanje marijanskih pjesama i molitvu. Svi brodovi, sudionici ove jedinstvene procesije, pozdravljali su i veličali Gospu utječući se njezinom zagovoru. Kip Djevice Marije prenesen je u kukljičku župnu crkvu Obraćenja Svetog Pavla, a vraća se u svetište u nedjelju prije blagdana Male Gospe, također u procesiji morem. Večernja misa održana je 18 sati u župnoj crkvi.
Utrka tovara, slaganje kašeta…
U zabavnom dijelu programa održana je tradicionalna “Utrka tovara” i natjecanje u slaganju ribarskih kašeta. U povlačenju konopca pobjedu je odnijela muška ekipa “Ki živ-ki mrtov”, a po prvi put natjecale su se i žene. Voditeljica programa bila je bivša “farmerica” Giana Apostolski.
Večernji program bio je rezerviran za poznatog splitskog pjevača Joška Čagalja Jolu. Mnogi mještani, koji nemaju običaj u kasnim večernjim satima izaći iz svojih domova, u srijedu navečer našli su se na poprištu zabave. Plesalo se i skakalo uz ritmove koje je diktirao Jole. Kukljička riva bila je pretijesna za brojne domaće i inozemne goste, a hektolitri pića, pečena tunjevina i dobro raspoloženje potrajali su do sitnih jutarnjih sati. Jole je svojim dobro znanim hitovima “Nosi mi se bijela boja”, “Zove, zove Jole Jole”, “Kocka šećera”, “Sve su žene lijepe” zapalio Kukljicu te priredio pravi tulum.
Mnogi mještani kazali su nam da je ovako puno ljudi bilo tijekom turističke sezone osamdesetih godina gotovo svakodnevno te su dodali da bi fešte trebalo češće organizirati.
Točno u ponoć priređen je veličanstveni vatromet.


Rezultati igara u Kukljici


1. Natjecanje u nošenju kašeta
pobjednik: Anđelo Martinović (nagrada 1.500 kuna)
2. Potezanje konopa (muški i ženski)
pobjednik (ženske ekipe): Udruga žena Kukljica (nagrada 1.000 kuna)
pobjednik (muška ekipa): Ki živ ki mrtav (nagrada 1.000 kuna)
3. Utrke tovara
pobjednik: Stipe Radić i Šime Benić (nagrada 2.000 kuna)
4. Penjanje na jarbol
pobjednik: Marijan Prekpalaj (nagrada pršut i večera za dvoje u Starom Mlinu)
T. J.