Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mesić: Ova Hrvatska nije sazdana na zločinu

Autor: Zorana Deljanin

05.08.2009. 22:00
Mesić: Ova Hrvatska nije sazdana na zločinu


Slio se jučer u Knin cijeli državni vrh na središnju proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja koju je jučer Hrvatska prvi put proslavila kao članica NATO pakta. Nakon mimohoda oko tisuću branitelja iz cijele Hrvatske, svečanog podizanja zastave na kninskoj tvrđavi i crkvenih zvona koja su u 9.45 sati označila ulazak hrvatske vojske u Knin 5. kolovoza 1995. godine, na nogometnom stadionu Dinara održano je postrojavanje vojske
Osuđujem sve zločine počinjene u vrijeme Domovinskog rata, bez obzira na to tko ih je počinio i tko su bile žrtve. Zločine počinjene pod krinkom hrvatstva moramo osuditi i osuđujemo još energičnije jer oni bacaju sjenu na pravednu i plemenitu borbu hrvatskih branitelja i na njihovu žrtvu. Kazao je to jučer predsjednik Stjepan Mesić na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te 14. obljetnici Oluje u kojoj je hrvatska vojska oslobodila okupirani Knin. Njegov oštar govor odmah je naišao na reakciju i negodovanje dijela okupljenih branitelja, no Mesić nije ustuknuo te je, naglašavajući važnost Oluje koja je dovela do oslobođenja Hrvatske i završetka rata i izražavajući poštovanje prema braniteljima, iskoristio priliku i podvukao da ulazak hrvatske vojske u Knin nije bio znak za obračun s onima koji su do tada bili na suprotnoj strani, ili nedužnim civilima.
U Kninu cijeli državni vrh
– I danas, i ovdje, bez i najmanjeg kolebanja zato još jednom osuđujem sve zločine počinjene u vrijeme Domovinskog rata. Ova Hrvatska nije sazdana na zločinu. Za razliku od jedne druge tvorevine koja je u vrijeme Drugog svjetskog rata uzurpirala hrvatsko ime. Ta takozvana Nezavisna država Hrvatska bila je zasnovana na zločinačkoj ideologiji i bila je prožeta zločinom od prvih do posljednjih dana postojanja. U inozemstvu je to svakome jasno, u Hrvatskoj, na žalost, još uvijek nije. No, nitko, apsolutno nitko, nema pravo ukrasti obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja kako bi pokušao promicati ideje davno osuđene i odbačene u cijelom demokratskom svijetu, poručio je Mesić, dodavši okupljenim vojnicima, braniteljima i građanima da je 5. kolovoza dan slobodne, samostalne i neovisne Hrvatske, kada se slavi žrtva branitelja koji su dali svoje živote za Hrvatsku.
Slio se jučer u Knin cijeli državni vrh na središnju proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja koju je jučer Hrvatska prvi put proslavila kao članica NATO pakta. Nakon mimohoda oko tisuću branitelja iz cijele Hrvatske, svečanog podizanja zastave na kninskoj tvrđavi i crkvenih zvona koja su u 9.45 sati označila ulazak hrvatske vojske u Knin 5. kolovoza 1995. godine, na nogometnom stadionu Dinara održano je postrojavanje vojske, akrobatski letovi, preleti MIG-ova, a potom i govori državnih čelnika. Dok je Mesić svoje posljednje javno obraćanje za Dan pobjede na funkciji predsjednika i vrhovnog vojnog zapovjednika iskoristio kako bi istaknuo važnost te vojno-redarstvene akcije, ali još jednom osudio ratne zločine i veličanje NDH, premijerka Jadranka Kosor najavila je bolne reforme.
– Bez obzira koliko su bolna, Hrvatskoj su prijeko potrebna rješenja koja će državni aparat, kao i sve njegove mehanizme, u potpunosti staviti u službu hrvatskog gospodarstva i svih hrvatskih građana. Odluke koje smo nedavno donijeli, koje su kratkoročne i stabilizacijskog karaktera, trebaju stvoriti uvjete da već tijekom ljeta odlučno krenemo u pripremu dubokih reformi koje nas čekaju. To je moja poruka iz Knina. Bez obzira na sve poteškoće, Vlada kojoj sam na čelu donijet će sve potrebne odluke za ostvarivanje strateškog cilja prosperitetne Hrvatske, kazala je premijerka Kosor.
Istaknula je također da će sve napore uložiti kako bi hrvatski barjak bio podignut i u središtu Europske unije. Podsjetivši da bez branitelja ne bi bilo ni slobodne Hrvatske, nastavila je tvrdnjom da je zato trajna obaveza države da uz poštovanje i sjećanje skrbi o obiteljima poginulih i nestalih te invalidima Domovinskog rata.
Značenje Oluje
Predsjednik Hrvatskog Sabora Luka Bebić istaknuo je da je 5. kolovoza dan velike slave hrvatske oružane sile koja je prije 14 godina ušla u herojski grad Knin i označila velebnu pobjedu u Domovinskom ratu te da se ponos na tu pobjedu nikad ne smije umanjiti.
Državni čelnici opetovano su isticali da je Oluja označila ne samo oslobađanje Knina već i završetak rata u Hrvatskoj, ali je i zaustavila širenje sukoba u regiji, odnosno BiH. Usprkos javnim istupima čelnika dijela braniteljskih udruga, koji su proteklih dana negodovali da se proslava Oluje pretvorila u “političku paradu”, jučer su sve trzavice gurnute pod tepih, a branitelji su se proslavi odazvali u velikom broju te su ponosno sudjelovali u mimohodu kninskim ulicama, no ipak se primijetilo da su mnogi umjesto na službenoj proslavi ostali po kninskim kafićima. Upitana za komentar o kritikama upućenima od strane braniteljskih udruga da se proslava organizira radi političara, a ne njih, premijerka Kosor kazala je da uvijek ima onih koji žele pomutiti slavlje i veličanstveni uspjeh hrvatske vojske i policije.
– Na Dan hrvatskih branitelja nije dobro da itko tko je hrvatski branitelj pokušava pomutiti svečanost. Mene osobno ništa neće spriječiti da dolazim u Knin i da se poklonim svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote i pokazali što je hrabrost i ljubav prema domovini, rekla je Kosor.
Osim vojnih predstavnika, predsjednika Stjepana Mesića i njegovih savjetnika, premijerke Jadranke Kosor i predsjednika Sabora Luke Bebića, u Knin su jučer, među ostalima, stigli i potpredsjednici Sabora Vladimir Šeks i Josip Friščić te većina ministara. Oporbeni čelnici nisu se pojavili, a sa zakašnjenjem je nakon odlaska političke svite na kninsku tvrđavu došao SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović. Njegov protukandidat iz HDZ-a, Andrija Hebrang, u Kninu se nije pojavio.


Predsjednik Mesić odbio nazočiti misi za domovinu


Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić jučer nije nazočio misi za Domovinu u crkvi svetog Ante u Kninu, nakon svečane ceremonije obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 14. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluje, na kojoj su bili i premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.
U Uredu predsjednika objasnili su da je Mesić odbio nazočiti misi u Kninu, jer se nitko iz Crkve nije ogradio od nedavnoga uvodnog komentara Ivana Miklenića u “Glasu koncila” u kojem se govori o “veleizdajniku” s neizravnim aluzijama na Predsjednika Republike.
“Glas koncila” je službeno glasilo Katoličke crkve u Hrvatskoj, a pošto se nitko iz Crkve nije ogradio od uvodnika u kojem se govori o “veleizdajniku”, predsjednik Mesić smatra da je to stav prema njemu i to je razlog zbog kojeg nije nazočio današnjoj misi u Kninu, rekli su u Uredu predsjednika. Dodali su kako je to razlog zbog kojeg Predsjednik nije bio ni na misi za Dan državnosti, 25. lipnja.
U propovijedi na današnjoj misi za Domovinu u Kninu, vojni je ordinarij Juraj Jezerinac, između ostalog, rekao kako je sudjelovanje državnih dužnosnika u misi “više od protokolarnog čina”, što je shvaćena kao aluzija na Mesićev nedolazak na misu.
“U ovim se slavljima očituje koliko su duhovne vrednote važne za funkcioniranje društva i države. A Crkva svoje poslanje u državnim institucijama vidi kao način služenja demokratskom društvu. I sudjelovanje državnih dužnosnika u svetoj misi više je od protokolarnog čina. A svakako je znak da se duhovne vrijednosti cijene i poštuju u hrvatskoj državi”, rekao je vojni biskup.