Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Večer glazbe i poezije

Autor:

05.08.2009. 22:00
Večer glazbe i poezije


Ižani su Dan domovinske zahvalnosti proslavili koncertom održanim u Čitaonici pred prepunim gledalištem. Na koncertu je nastupilo mnoštvo izvođača – glazbenika, recitatora te iška mješovita klapa Slanac.
Izvođači su redom bili iškog podrijetla ili pak njihovi dugogodišnji gosti. Tako su koncert otvorile Pegi Milinčić koja je svirala klavir te njena kćer Tena na violini. One su izvele nekoliko klasičnih skladbi. Nakon njihovog nastupa, koji je oduševio prepunu dvoranu, Milijana Bilan interpretirala je ulomak iz jedne svoje te još dvije pjesme Vinka Hajnca – iškog zeta koji je dobio drugu nagradu Ujedinjenih naroda za Univerzalnu poruku svjetskom miru izrečenu u pjesmi “Čuvar oblaka” iz istoimene zbirke.
Nakon ove recitacije na pozornicu je stupio Samuele Vivian na gitari. On je stari iški gost koji je na pozornici u Čitaonici nastupio više puta, a u srijedu je izveo svoju skladbu “Iška” posvećenu Ižu i njemu dragoj osobi.
Još jedan mladi talentirani glazbenik iškog podrijetla oduševio je okupljenu publiku svojim nastupom. Riječ je o Maroju Strgačiću, učeniku glazbene škole u Zadru, a okupljenu publiku oduševio je svojom izvedbom nekoliko klasičnih skladbi na klaviru. Poslije njega nastupile su sestre Helga i Dagmar Korbar, obje učenice glazbene škole u Zagrebu, koje su svirale na violini i violi.
Pri kraju koncerta recitirane su dvije pjesme iške pjesnikinje Ane Trninić – “Moj kamik” i “Mojoj zemlji” u interpretaciji Maje Marijan i Milijane Bilan.
Koncert je završen skladbom “Živjela Hrvatska”, koju je izvela mješovita klapa Slanac pod ravnanjem voditelja Milivoja Škorlića, a uz klavirsku pratnju Maroja Strgačića.