Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadar obilježio Dan domovinske zahvalnosti

Autor:

05.08.2009. 22:00
Zadar obilježio Dan domovinske zahvalnosti

Foto: Sebastian GOVORČIN



Danas slobodno šetamo i razvijamo se u našem prekrasnom gradu i državi, idemo naprijed, a sve je to počelo na današnji dan prije 14 godina, rekao je zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović
U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće u znak sjećanja na poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu ispred središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar.
Vijence su položili predstavnici Grada Zadra, Zadarske županije, Ureda državne uprave u Zadru, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske vojske te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i političkih stranaka. Molitvu za poginule branitelje predvodio je vojni kapelan don Ivo Topalović, koji je okupljene pozvao na misu zahvalnicu u katedrali Sv. Stošije. Dogradonačelnik Dražen Grgurović rekao nam je kako je posebno ponosan jer se obilježava najveći praznik hrvatskog naroda.
– Budući da sam na današnji dan prije 14 godina bio u Prevlaci, sjećam se klime i atmosfere i onoga što se tada događalo. Neke stvari blijede, lica ljudi koji su bili oko mene i onih koji su bili sa mnom, a sad ih više nema, ali ostaje nam osjećaj da smo tada pobijedili i stvorili ovo što imamo. Danas slobodno šetamo i razvijamo se u našem prekrasnom gradu i državi, idemo naprijed, a sve je to počelo na današnji dan prije 14 godina, rekao je Grgurović.
Nakon što su položeni vijenci, zapaljene svijeće te odslušan mirozov, okupljeni predstavnici zaputili su se u katedralu gdje je misu zahvalnicu predvodio generalni vikar mons. Ivan Mustać.


Počast poginulima za slobodnu Hrvatsku


U povodu Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, te obilježavanja 14.obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, na biogradskom su Gradskom groblju položeni vijenci i zapaljene svijeće. Vijence su položili predstavnici gradskih vlasti, dogradonačelnik Marijan Stopfer i zamjenici Gradskog vijeća Ivan Piškor i Anka Merdić. Kod velikog križa vijence su položili i predstavnici stranaka te udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Cvijećem, zapaljenim svijećama i minutom šutnje tako je još jednom odana počast poginulima u Domovinskom ratu, kao i svim žrtvama rata.
J. FARKAŠ




 


Zahvala svim hrvatskim vitezovima


Jučer je izaslanstvo Grada Paga koje je predvodio gradonačelnik Ante Fabijanić, te predstavnici paških Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, položilo vijence i odalo počast na gradskom groblju i to hrvatskim vitezovima Mati Šavru i Evelinu Maržiću. Ova dva velika Pažanina svoje mlade živote položili su na oltar Domovine, te se nesebično borili za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Izaslanstvo je položilo vijence i odalo počast svim hrvatskim vitezovima na centralnom križu, kao i svim Pažanima koji su ostavili svoje živote u prijašnjim ratovima. Jučer je u paškoj Zbornoj crkvi služena sveta misa zadušnica u spomen paškim vitezovima i svim hrvatskim braniteljima.
A. FESTINI