Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bibinje: Odmor i zabava sve na jednom mjestu

05.08.2010. 22:00
Bibinje: Odmor i zabava sve na jednom mjestu


U nastavku zajedničke akcije Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije u nastojanju da predstavimo najuređenije mjesto, općinu i grad Zadarske županije turistička patrola Zadarskog lista obišla je Bibinje. Mjesto s oko 4.000 stanovnika i turističkom tradicijom dugom preko pola stoljeća uvijek je puno turista koji u Bibinje dolaze radi vrhunske turističke usluge i srdačnih mještana.
Duga turistička tradicija mjesta rezultirala je stvaranjem turističkog mjesta koje turistima boravak čini ugodnim i jednostavnim. Na svim ulazima u Bibinje postavljene su table dobrodošlice, a prilaz iz smjera Zadra hortikulturalno je uređen i čist. Smeđa signalizacija upućuje putnike do svih najvažnijih punktova u Bibinju i omogućuje lako snalaženje strancima. Središte mjesta je Trg dr. Franje Tuđmana koji je dobio ime po prvom hrvatskom predsjedniku. Sam trg čini savršeno mjesto za odmor s velikim brojem klupa, a uz razgovor moguće je kupiti i svježe voće i povrće te ribu za ručak koje prodaju neumorne bakice.
Na putu prema mjesnoj uvali Jaz stajemo u Turističkom uredu Bibinje ispred kojeg nas iznenađuje ljepota hortikulture. Turistički ured radi svakim danom od 8 do 21 sat i u njemu turisti od ljubaznih djelatnika mogu dobiti sve potrebne informacije kao i brojne brošure. U uredu su nam se odmah pohvalili kako sezona ide odlično i već sada više gotovo i nemaju slobodnog smještaja. Dalje dolazimo do ljepotice mjesta, uvale Jaz koja povezuje novi dio sa Starim Selom. Kroz uvalu Jaz proteže se prekrasna popločena šetnica opremljena svim potrebnim sadržajima: rasvjetom, klupama za odmor, kantama za sitni otpad, smeđom signalizacijom i naravno prekrasnim pogledom. Šetnicom dolazimo i do stare jezgre Bibinja koja je sačuvala svoj izvorni izgled. Stare uske kale i kamene kuće sa zelenim škurama odaju da je Bibinje nekad bilo mjesto težaka i ribara koji su teškim radom oblikovali dalmatinski kamen. Stara jezgra čuva i zbirku sakralnih predmeta iz 15. stoljeća u crkvici Sv. Ivana Krstitelja.
Zaslugu za ljepotu treba priznati i mještanima Bibinja koji su prepoznali važnost hortikulturalne uređenosti u turizmu. Gotovo svaka kuća ima uređenu i održavanu okućnicu, a za takav trud ne izostaju i nagrade. Obitelj Lenkić višestruki je dobitnik nagrade naše akcije “Biramo najljepši vrt”, a obitelj Bralić dobitnik je nagrade za najljepši balkon te se natječu za nagradu za najljepši vrt.
Turističku patrolu završavamo predstavljanjem bogatog programa događanja za vrijeme ljeta. Od početka sezone bilo je mnoštvo borilačkih spektakala i feštica, a glavna atrakcija tek nam predstoji. Već tradicionalno “Raspivano Bibinje” za vrijeme trajanja od dva dana okuplja veliki broj renomiranih klapa iz cijele Hrvatske. Velike fešte čekaju nas i za blagdane Velike Gospe i Sv. Roka.
Iako je do prije dvije godine Bibinje bilo pretežno mjesto obiteljskog turizma zahvaljujući velikom broju ugostiteljskih objekata na atraktivnim lokacijama Bibinje postaje i mjesto zabave za mlade te tako privlači turiste svih kategorija.


 SEDAM BIBINJSKIH PLAŽA


Duž svoje dugačke obale Bibinje se odlikuje s čak sedam plaža: Lipauska, Šulterova vala, Na škaljici, Frnaža, Punta Rožica, Padrele i Punta. Svih sedam plaža opremljeno je svim potrebnim sadržajima koje čine vrhunski boravak kupačima. Plaže su opremljene tuševima, svlačionicama, kantama za sitni otpad, ekološkim WC-ima te klupama za odmor. Dodatan luksuz čini i mnoštvo ugostiteljskih objekata koji se brinu za osvježenje, a mnoge plaže nude i različite zabavne sadržaje od odbojke na pijesku pa do jet skija. Za čistoću plaža brine se lokalno komunalno društvo koje plaže održava vrhunski čistima zbog čega su uvijek popunjene kupačima.