Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Radašinovci kao jedno srce i jedna duša

05.08.2010. 22:00
Radašinovci kao jedno srce i jedna duša


Gotovo stopostotni odaziv mještana na trećoj po redu ovakvoj organiziranoj pučkoj fešti, izuzetna posjećenost, dobra zabava do sitnih sati, besplatno jelo i piće, domaći napjevi te sve rjeđe i rjeđe šije-šete, učinili su feštu posebnom, nezaboravnom i zabavnom


Kako se tradicija ne bi prekinula Radašinovci, selo na području grada Benkovca s oko 230 stanovnika, po domaćoj je “recepturi” na spektakularan način proslavilo Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te 15. obljetnicu akcije Oluja, najznačajnije pobjede u oslobodilačkom Domovinskom ratu.
Žiteljima Radašinovaca uključujući i one koji su u svoje mjesto svratili na odmor iz raznih zemalja svijeta, pridružili su se i žitelji Vrane, Banjevaca, Stankovca, Benkovca i drugih naselja u okruženju.
Radašinovci, inače na samom rubu zbivanja dosad gotovo da i nije vidjelo toliko nepregledno mnoštvo, a naći parkirno mjesto u centru Radašinovaca bilo je poput dobitka jack pota. Oko tisuću posjetitelja fešte, uz nesvakidašnju je atrakciju – pečenog vola teškog gotovo 370 kilograma, preko 150 litara kuhanog “važola s pršuton” i hektolitre pića – sve “mukte”, zaboravilo na svakodnevne brige, otpustilo kočnice i prepustilo se veselju.
Vol “četristokilaš”
Zahvaljujući brojnim dobronamjernim mještanima i njihovim dobrovoljnim prilozima te Gradu Benkovcu, tvrtki Exclusive Tours Pakoštane, Mesnici Nakić Biograd na Moru, Mesnici Miletić Benkovac, Vinariji Benkovac, Ožujskom pivu, Mesnoj industriji Braća Pivac i Pekari Benkovac mjesni odbor Radašinovci se pobrinuo da nitko ne ostane gladan i, ne daj bože, žedan. Bila je to autohtona, izvorna fešta za pamćenje.
Toliko gostoprimstva, srdačnosti i zajedništva rijetko se može vidjeti na jednom mjestu.
Dakako, osim ispod štandarca, 15-ak metara visokog drvenog stupa podignutog još 1937. godine na kojem vijori hrvatski stijeg, u središtu Radašinovca, na dobrom komadu plodne zemlje na rubu Vranskog bazena, u selu kneza Radoša i starohrvatskih utvrda Zečeve glave, Osredaka i Krejina grada, na zemljištu hrvatskih obitelji Krpina, Bašić i Došen.
Za svoje goste, mnogobrojne uzvanike, među njima zadarskog dožupana Đanija Bunju i benkovačko gradsko izaslanstvo, kao i nepregledno mnoštvo dobronamjernika i znatiželjnika, meštri od ražnja Goran, Željko i Jakov Bašić i ekipa pomoću traktora zavrtjeli su vola četristokilaša, a maštar od “kužine” Vinko Čeprnja zvani Đika je kuhao hektolitar i pol “važola s pršuton”, prve besplatne porcije su se započele dijeliti već oko sedam sati navečer.
Domoljubne pjesme
Pored dječje utrke s vrećama, urnebesnog traženje kuna u brašnu s nosom, nadahnutih nastupa članova KUD-ova Sidraga iz Tinja, Vukšić iz Vukšića i Sv. Nikole Tavelića iz Lišana Ostrovičkih te narodnog guslara Dane Jurića iz Dubravica, za dodatni adrenalin bila je zadužena gromoglasna glazba iz zvučnika iz kojeg su redom “pucale” domoljubne pjesme. Sve to pod dirigentskom palicom prof. Bože Došena, ravnatelja Srednje škole u Biogradu, i Tomislava Rakića, predsjednika MO Radašinovci.
Sve je bilo začinjeno prvom, povijesnom etno izložbom sa eksponatima iz seoskih domaćinstava ovog kraja surove ljepote. Način na koji je prezentirana zavičajna mudrost i kulturna baština koja je, osobito u današnje vrijeme globalizacije, vrijednost koja daje nadu u opstojnost i pojedinca i zajednice, uistinu je dojmljiv. Izložba je, nema sumnje, bila prava poslastica koju je uistinu vrijedilo razgledati i doživjeti. Uveličale su je i bake Danica Čeprnja i Draga Drlić koje su vještih i iskusnih ruku prele vunu na preslici dok su “kudovci”, pjevali narodne napjeve: “Na majku me sjeća još preslica njena, na kojoj je nekad bjelu vunu prela, kraj preslice njene stare, igle stoje, kojima je plela sve bičve moje…”
Gotovo stopostotni odaziv mještana na trećoj po redu ovakvoj organiziranoj pučkoj fešti, izuzetna posjećenost, dobra zabava do sitnih sati, besplatno jelo i piće, domaći napjevi te sve rjeđe i rjeđe šije-šete, učinili su feštu posebnom, nezaboravnom i zabavnom. Uz domaću glazbu i spizu Radašinovci su te noći bili “centar svita i okolice”.