Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sveti Florijan čeka “ozdravljenje” Tankerkomerca!

05.08.2010. 22:00
Sveti Florijan čeka “ozdravljenje” Tankerkomerca!


Podsjetimo da se ovaj vatrogasni brod vrijedan skoro 4 milijuna kuna bez PDV gradi za potrebe vatrogasaca koji će ga koristiti za prijevoz do brojnih zadarskih otoka. Plaća ga Vlada RH, a bit će vlasništvo Županijske vatrogasne zajednice. Brod je dug 13 metara, a pokretat će ga dva motora od po 450 KS i moći će voziti brzinom od oko 25 čvorova


Zadarski vatrogasci i otočani još uvijek čekaju na davno najavljivani brod koji bi u slučaju potrebe na otoke i uz obalno područje prevozio vatrogasce i njihovu opremu. Naime, nakon što je prošle godine porinut u more manji vatrogasni brod, najavljivalo se da će također lanjskoga ljeta stići i veći brod pa se opet najavljivalo da će biti gotov do svibnja ove godine, pa do ljeta i, evo, uskoro će i ovome ljetu kraj, a brod je još uvijek na suhome. Vjerojatno, kako sada izgleda neće ni zaploviti ove sezone.
Brod se inače gradi u Tankerkomercovoj radionici Donat Boatsa u Gaženici i najnovije saznanje govori da još nije potpuno završen. Premda je u samoj završnoj fazi, radnici ga ne mogu i završiti potpuno i predati naručitelju, jer im nedostaje konkretnoga repromaterijala. Vjerojatno i to ima veze s nedostatkom novca, radi čega Tankerkomercovi radnici, kako je poznato, i ne primaju redovne plaće. Tako se ovaj brod našao u procjepu interesa između graditelja, vlasnika brodograđevne radionice i naručitelja, Županijske vatrogasne zajednice. Dakle, po svemu sudeći brod za vatrogastvo će zaploviti kada ozdravi tvrtka Tankerkomerc!
Podsjetimo da se ovaj vatrogasni brod vrijedan skoro 4 milijuna kuna bez PDV gradi za potrebe vatrogasaca, koji će ga koristiti za prijevoz do brojnih zadarskih otoka. Plaća ga Vlada RH, a bit će vlasništvo Županijske vatrogasne zajednice. Brod je dug 13 metara, a pokretat će ga dva motora od po 450 KS i moći će voziti brzinom od oko 25 čvorova. To znači da bi u sat vremena mogao obići cijeli veliki zadarski arhipelag. Već je potpuno opremljen bogatom vatrogasnom opremom i može se kazati da će to biti polivalentan brod. Među ostalim ima top za gašenje vatre iz mora, tamo gdje budu požari uz obalu, ima veliki spremnik za pjenilo ili slično sredstvo za gašenja, čak i platformu na koju bi se u budućnosti moglo montirati barokomoru.
Dakle, radi se o vrlo vrijednom i vatrogastvu itekako potrebnom brodu, na koji se predugo čeka.
Manji brod koji je platio Grad Zadar oko 500.000 kuna odavno je u moru, ali je to mali brod dug samo 7 metara i slabije opremljen. Dobro dođe za početno reagiranje, za prijevoz prvih nekoliko vatrogasaca.
Recimo i da ovaj manji brod još nema imena, čeka ga zajedničko krštenje s velikim. Premda im se ne znaju još imena, saznajemo da bi se veći brod mogao nazvati Sveti Florijan, a manji Mali sv. Florijan!