Vjetar "šibao" snagom od 8 bofora

Slika korisnika admin
Filip BRALA
Nevrijeme je pokazalo zube

Zadarsko područje u četvrtak predvečer  zahvatilo je jako olujno nevrijeme praćeno kišom i olujnim udarima vjetra. Meteorolog Duško Kraljev podsjetio je da je bila riječ o  ljetnom neverinu najavljenom prije nekoliko dana.

- Hladna fronta naglo je  zahvatilo zadarsko područje.  Puhao je jugozapadni vjetar,  znan kao lebić, kratkotrajan i  vrlo jak vjetar. U naletima  vjetar je imao olujne udare, a  brzina je iznosila 7 do 8  bofora, odnosno od 60 do 80  kilometara na sat. Kod ovakvih ljetnih neverina teško je  predvidjeti gdje i kada će  udariti najvećom snagom, kazao je Kraljev. Područje zahvaćeno olujnim nevremenom  bilo je pogodna podloga za  ovakav neverin s obzirom da  su danima vladale vrlo visoke  temperature.

- Još uvijek se situacija nije  smirila te se krajem današnjeg dana (u petak  uvečer, op. a.) očekuje ponovno pogoršanje vremena  praćeno olujnim vjetrom,  kišom pa i gradom. Na otocima je palo 6 litara kiše po  metru četvornom, navodi  Kraljev.

U zadarskom se kanalu u  četvrtak navečer nekoliko  manjih brodica hrabro otisnulo od kraja boreći se s  valovima visine do čak pet  metara.

Tihomir Ivanov, voditelj  zadarskog plovnog područja  Jadrolinije kazao je da su u  četvrtak svi brodovi, trajekti i  katamarani bez problema isplovili i uplovili u zadarsku  luku. Jedino je bilo manjih  problema s pristajanjem broda na Silbi.

- Iako je nevrijeme u svega  tridesetak minuta zahvatilo  cijelo zadarsko područje, brodovi i posada pripremljeni su  za rad u svim uvjetima, navodi Ivanov.

Trajekt "Juraj Dalmatinac"  koji je u četvrtak isplovio iz  Preka u 20 sati imao je  manjih problema pri uplovljavanju u zadarsku luku.  Prema riječima putnice koja  se u tom trenutku nalazila u  trajektu zajedno s dvoje malodobne djece, brod se, dok  je skretao prema luci, iznenada nagnuo na jednu stranu.

- Nalazili smo se točno  pored Pozdrava suncu kad se  trajekt nagnuo. U tim sam  trenucima čula snažan zvuk  lomljave stakla. Putnici su se  vidno uznemirili, a osobito  djeca. Tijekom cijelog putovanja, trajekt se ljuljao i  podrhtavao na što su mnogi  već i navikli, ali ovako nešto  još nisam doživjela, ističe  naša sugovornica. Prema njenim riječima, uplovljavanjem  u luku prestalo je i ljuljanje  trajekta.

- Prilikom iskrcavanja čula  sam komentare da je do  naglog nagiba na jednu stranu došlo zbog velike visine  trajekta, navodi putnica.

Tihomir Ivanov informirao  nas je da nije bilo nikakve  prijavljene štete na brodovima koji su prometovali u  četvrtak.

- Za brod koji plovi morem  normalno je da se ljulja i ne može se očekivati da uvijek  plovi po bonaci, zaključuje  Ivanov.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno