Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Bačve pretvorene u lampe i fotelje

05.08.2011. 22:00
Bačve pretvorene u lampe i fotelje


U galeriji Baul u Ugljanu u četvrtak je otvorena izložba namještaja od bačava u izradi Marka Novoselića. Gost izložbe je Nenad Kolega koji je izložio svoje mozaike od školjaka.
Marko Novoselić rodio se u Zadru, a živi i radi na otoku Ugljanu. Profesionalno se bavi električnim instalacijama i klimatizacijom. U svom poslu susretao se s bakrenim cijevima i žicama od kojih je spontano počeo izrađivati skulpture i druge predmete za svakodnevnu upotrebu. Na ideju da izrađuje predmete zasigurno je utjecalo otočno okruženje i konobe pune starih, odbačenih bačava. Naime, moderna vremena i moderne tehnologije istisnule su iz upotrebe bačve koje su se koristile generacijama. Tako je jednog dana, pod Novoselićevim prstima jedna stara didova bačva prelagivanjem svojih dijelova zadobila formu udobne fotelje.
Posljednje dvije godine ideja se razvila u izradu cijelog niza primijenjenih, upotrebnih predmeta. Lampe, fotelje, stolovi i stolice, slike, barske stolice, izrađeni od dijelova bačava, mesinga i bakra donose priču nekih starih vremena savršeno se uklapajući u današnje moderne interijere.
Prvu izložbu Novoselić je održao 2008. godine u Galeriji POU Dom na žalu u Preku. Potom slijede izložbe u Ugljanu 2009. godine, u crkvi sv. Dominika, galeriji Arsenal u Zadru i u galeriji Matice hrvatske u Zagrebu.
Izložba će biti otvorena od četvrtka do 18. kolovoza. Organizator izložbe je TZ mjesta Ugljan.