Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Bez generala ne bismo imali što slaviti

05.08.2011. 22:00
Bez generala ne bismo imali što slaviti


Bez Oluje i zapovjednika koji su je vodili mi ne bi bili ovdje i ne bi imali što slaviti, poručila je i dobila gromoglasni pljesak Jadranka Kosor, dok je Ivo Josipović zaradio zvižduke jer je kazao da je svaki zločin zločin kojeg treba kazniti
– Pozdrav svim hrvatskim braniteljima, svim hrvatskim generalima, a osobito Anti Gotovini i Mladenu Markaču! Uskliknula je premijerka Jadranka Kosor na početku svog govora na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i 16. obljetnice vojno redarstvene akcije Oluja koja je jučer održana u Kninu izazvavši gromoglasni pljesak stotina okupljenih branitelja i gostiju. Premijerka je jučer kritizirala nepravomoćnu hašku presudu Gotovini i Markaču, odbacila zločinački pothvat i ustvrdila da je Oluja bila pobjednička, pravedna i časna akcija.
– Bez Oluje i zapovjednika koji su je vodili mi danas ne bi bili ovdje i ne bi imali što slaviti. Nikada nećemo prihvatiti da nam se predbacuju naše pobjede. Domovinski rat bio je pravedan, obrambeni i osloboditeljski, a zločinački pothvat planirao je i proveo Milošević i njegovi pomagači, kazala je Kosor.
Ništa bez Tuđmana
Dodala je kako bi bilo dobro “da i naši susjedi razumiju da su ovdje slomljeni zubi tiraninu, a time je i njima otvoren put u demokraciju”.
– Ljubav prema vama braniteljima moramo stalno dokazivati i neprekidno imati uspomenu u srcu i sjećanje na prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana. Bez branitelja koji su se odazvali pozivu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tumana ne bi bilo slobodne Hrvatske. Mi smo danas ostvarili sve najvažnije strateške ciljeve, slobodu, neovisnost, članstvo u NATO-u, završetak pregovora s Europskom unijom. Uistinu danas imamo Hrvatsku. Vrijeme je da sve snage usmjerimo u razvoj društva, da bi živjeli bolje, stabilno i sigurno, rekla je Kosor dodavši da kao i za vrijeme rata znaju odgovoriti izazovima i danas – pobjednički i olujno. Tek uzgred je, u jednoj rečenici, kazala da je zločin zločin ma s koje strane bio počinjen i krivci moraju biti privedeni pravdi bez obzira radilo se o ratnom zločinu, profiterstvu, kriminalu i korupciji, a predsjednik Sabora Luka Bebić nastavio je u istom tonu.
Nesnošljiva okupacija
Predsjednik republike Ivo Josipović je pomno biranim riječima podsjetio da su i Srbi sudjelovali u Domovinskom ratu te izrazio žaljenje zbog zločina počinjenih nad srpskim stanovništvom. No, za razliku od trijumfalizma Kosor i Bebića na koji su okupljeni odgovarali stalnim pljeskanjem, Josipovićeva izjava praćena je s negodovanjem.
– Slavimo pobjedu u legitimnoj i pravednoj obrani domovine. Sa zahvalnošću se sjetimo svih poginulih, ranjenih, nestalih, svih koji su bili spremni dati svoj život za slobodu i demokraciju. Uz hrvatsku vojsku i policiju, državno vodstvo i časnike, zahvalnost dugujemo i tisućama civila koji su svojom žrtvom, predanim radom, potporom oružanim snagama i odanošću domovini doprinijeli pobjedi. Oluju obilježavamo kao pobjedonosni završetak nesnošljive i nepravedne okupacije Hrvatske. Ovu pobjedu slavimo ponosno i dostojanstveno, žaleći sve žrtve, osuđujući svaki zločin, rekao je predsjednik Josipović.
Pijetet nevinima
Izazvao je time prve negativne reakcije među okupljenima, a zvižduci i dobacivanja postajali su sve češći i glasniji kako je njegov govor odmicao.
– Oluja, u svojoj suštini blistava vojna akcija, ne smije biti dovedena u pitanje zbog nečasnih postupaka pojedinaca odgovornih za zločine protiv naših sugrađana srpske nacionalnosti. Zločin je zločin i treba ga kazniti. Žrtva je žrtva. Bez obzira tko je zločinac, a tko je žrtva. Sa žrtvom treba suosjećati. S tugom i pijetetom sjećamo se svake nevine žrtve. Najčvršći temelj pobjede u Domovinskom ratu bilo je jedinstvo građana Hrvatske, hrvatskog naroda u zajedništvu sa svim slobodoljubivim pripadnicima naših nacionalnih manjina među kojima su i brojni hrvatski državljani srpske nacionalnosti. Svi oni su aktivno sudjelovali u obrani i oslobađanju Republike Hrvatske, svoje domovine, iznio je Josipović koji se nije obazirao na zvižduke već je nastavio da danas zahvaljujući pobjedi u Oluji i cijelom Domovinskom ratu Hrvatska pripada slobodnom i naprednom svijetu.
Nadodao je još jednom da je u ratnim događanjima je bilo zločina, nepoštivanja ljudskih prava, pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva, ali, poručio je, “ponos, domoljublje i želja za modernom i uspješnom Hrvatskom prevladavajuće su poruke naše nedavne prošlosti koje će nadvladati zlo koje nam je u baštinu ostavio rat”.
Svi u Kninu
Ulice Knina jučer su bile ispunjene tisućama građana i branitelja iz svih krajeva Hrvatske. Svečano je bilo u sklopu službene proslave, a opušteno i veselo po ulicama, trgovima i kafićima. Obilježavanje 16. obljetnice od oslobađanja Knina započelo je podizanjem zastave na tvrđavi u 9,43 sati, trenutku kada je u Knin 5. kolovoza 1995. godine ušla hrvatska vojska. Potom su održani mimohod i postrojavanje 1.200 pripadnika vojske, policije i branitelja, prelijetali su MIG-ovi, nastupila je akrobatska skupina Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje”. U Kninu su jučer bili čelnici i članovi HDZ-a, SDP-a, HNS-a, IDS-a, HSU -a, HSS-a, HSP-a, HSLS-a… Proslavi Oluje, pak, nisu se odazvali predstavnici srpske nacionalne manjine.


16


godina od pokretanja vojno-redarstvene akcije “Oluja”