Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

“Fešta od knjiga” oduševila žitelje i posjetitelje Sv. Filip i Jakova

05.08.2011. 22:00
“Fešta od knjiga” oduševila žitelje i posjetitelje Sv. Filip i Jakova


Mastercard Brod knjižara-Brod kulture, jedan od najatraktivnijih ljetnih kulturno-turističkih projekata koji promovira književnost, poeziju i kazalište pristao je na svom putovanju i u Sv. Filipu i Jakovu. S posadom domaćih i stranih književnika, glumaca i drugih umjetnika te s više od 1300 različitih naslova knjiga, Brod knjižara mještanima je osigurao bogati cjelodnevni kulturni i zabavni program: radionice za djecu, pjesničke recitale, kazališnu predstavu koji je uz salsu i kubanske ritmove grupe „Caiman verde” i plesače plesne škole „Cubano” potrajao do duboko u noć.
Žitelji i posjetitelji Sv. Flipa i Jakova uistinu su uživali u „Fešti od knjiga” koju im je priuštio Brod knjižara – brod kulture. Ovaj originalan brod već petu godinu za redom plovi Jadranom i obogaćuje ljetnu ponudu gradova u kojima pristaje. Posadu broda čine poznati domaći i strani pisci : Silvija Šesto i Sanja Lovrenčić, Bekim Sejranović i Fabijan Lovrić, Lidija Dujić, Ludwig Bauer i Enes Kišević, koji predstavljaju svoja djela, te izvode recital MORE, na čak 10 svjetskih jezika. Poseban užitak za gledatelje je zabavna komedija “Nebeski teatar” Ludwiga Bauera. Okosnicu radnje čini duhovito nadmetanje dvojice velikana dramske umjetnosti – Williama Shakespearea i Marina Držića na nebu. Poznati književnik i glumac Enes Kišević glumi Držića, mlada talentirana glumica Buga Župarić Shakespearea, a Sara Kišević ima ulogu anđelice.
Kratkim ulomcima iz svojih djela u Sv. Filip i Jakovu su se predstavili i lokalni pisci: Jozo Vrkić, Marina Šur Puhlovski, Igor Eškinja i Robert Nezirović iz zadarskog književnog društva Zapis. Posebne simpatije kratkim igrokazom „Uspavani cvijet” izazvali su troje djece Karla, Nikolina i Noa, te učenici OŠ „Sv. Filip i Jakov” svojim radionicama za učenje pisanja glagoljice i izrade nakita na temu glagoljice.
Tijekom dana, velik interes pobudile su besplatne edukativne i kreativne radionice za djecu i mlade. Radionica Pčelica, Zagrebačke banke, oduševila je mlađu djecu koja su učila kako se kreativno izraziti u literarnom i likovnom smislu. Tinejdžere pak više zanima Coca-Colina radionica optimistične budućnosti u kojoj su mogli prikazati kako vide budućnost u sljedećih 125 godina i to s naglaskom na porukama radosti i optimizma.
Ovogodišnji zabavni program obogaćen je i gostovanjem kubansko-hrvatske grupe Caiman verde koji izvode tradicionalnu kubansku glazbu uz atraktivne plesače iz plesne skupine „Cubano” koji održavaju besplatne plesne radionice za sve zainteresirane.
Između više od 1300 naslova na hrvatskom i stranim jezicima, koliko ih je dopremio Brod knjižara – brod kulture, domaći i strani turisti mogli su pronaći neku knjigu za svoj gušt ili ljetni odmor. Najbolje kotiraju sve popularnije kuharice, stručni i uradi sam priručnici, slikovnice i priče za djecu, rječnici i priručnici za učenje stranih jezika, literatura za samopomoć te dakako, mnoštvo dobre beletristike.