Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Gore nego lani, bolje nego dogodine!

05.08.2011. 22:00
Gore nego lani, bolje nego dogodine!


Govoreći o ovosezonskoj posjećenosti, Zorić ističe da je lošija od prošlogodišnje. Naime, dobar je dio sezone, tvrdi on, bio bez gostiju. – Špica sezone kod nas traje od 20 do 22 dana, stoga nam se loše piše, naglašava Zorić
Sezona je u punom jeku, gradske ulice prepune su domaćih i inozemnih gostiju.
No, što kažu turistički brodari? Osjete li i oni da je sezona toliko dobra kako kazuju statistike.
Ivica Zorić, dopredsjednik Udruženja turističkih brodara pri HGK i predsjednik Udruge brodara i brodograditelja Adria, tvrdi za male brodare situacija nije nimalo sjajna.
– Za ovu turističku sezonu mogu reći da je lošija od prethodne, ali bolja od sljedeće. Na zadarskom području, barem što se tiče brodara, ništa sepektakularno se ne događa. Naši brodarski kapaciteti uvijek su isti. Zadarska i susjedna županija imaju, rekli bi istrijani “je ča je”. Svake sezone očekujemo spektakularne rezultate, ali zapravo bi trebali biti zadovoljni s onim što imamo i unaprijediti postojeće kapacitete, kazuje Zorić.
Zorić je, također, prokomentirao i goste koji ljetuju na zadarskom području.
– Goste koje imamo su najbolji gosti na svijetu i trebali bi ih držati “kao malo vode na dlanu”. Tko nema takav odnos prema gostu, taj nije profesionalac u poslu koji obavlja. Podjela turista na one koji su dubokog i one koji su plitkog džepa, sramotna je. Napisi tog sadržaja u novinama su, u najmanju ruku, rasistički, kazuje Zorić ističući da je svatko tko je odlučio svoj godišnji odmor provesti u Dalmaciji, došao s najboljom namjerom, a na turističkim djelatnicima nije da da mu guraju ruku u džep provjeravajući njegovu platežnu moć.
Jedino što će Hrvatska postići bude li i dalje u hrvatskom turizmu vladala strategija podjele gostiju na one koji imaju i one koji nemaju su autogolovi, mišljenja je Zorić.
– I slovenskim gostima kažemo da je Jadransko more i njihovo more te da imaju pravo provesti ovdje svoj odmor i osjećati se kao kod kuće. Na nama je da Slovencima i svim ostalim gostima budemo dobri domaćini, pojašnjava Zorić.
Nacionalni park Kornati je na ovom području destinacija broj jedan i konstantno primamljiva turistima. Govoreći o ovosezonskoj posjećenosti, Zorić ističe da je lošija od prošlogodišnje. Naime, dobar je dio sezone, tvrdi on, bio bez gostiju.
– Špica sezone kod nas traje od 20 do 22 dana, stoga nam se loše piše, naglašava Zorić. Cijena jednodnevnog izleta u Kornate po osobi iznosi 40 eura, odnosno 290 kuna. U razgovoru s bukerima turističkih izleta često se može čuti da turisti negoduju ili bi se cjenkali kako bi umanjili cijenu karte.
– Zar bi trebali brodari subvencionirati izlete u Kornate? Tko će njima platiti njihove trošarine? Brodari nisu krivi što i oni imaju troškove koje iz svog džepa trebaju podmiriti, zaključuje Zorić.