Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Josip Friščić: Nije bilo pregovora s Karamarkom

05.08.2011. 22:00
Josip Friščić: Nije bilo pregovora s Karamarkom


Predsjedništvo je donijelo odluku kako stožeri koje smo formirali u izbornim jedinicama mogu razgovarati s opcijama i snagama koje funkcioniraju na tom prostoru, koje se, ako su konstruktivne i programski se uklapaju, mogu ukomponirati u zajednički cilj realizacije programa. Oni s Karamarkom nisu o tome razgovarali, rekao je Friščić
Predsjednik HSS-a Josip Friščić u četvrtak je demantirao medijske kalkulacije o tome kako ova stranka pregovara s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom da bude njihovo pojačanje na parlamentarnim izborima u IX. izbornoj jedinici.
– Sad je glavna vijest s kim će Karamarko. Nekoliko mjeseci smo imali samo upite kad će izbori. Sad kad smo poslali jasnu poruku kad će izbori, sad je važno tko će s kime. Mi u HSS-u smo se najprije opredijelili da ćemo sami sa sobom, sa svojim članstvom i svojim biračkim tijelom u kojeg ne sumnjamo. Predsjedništvo je donijelo odluku kako stožeri koje smo formirali u izbornim jedinicama mogu razgovarati s opcijama i snagama koje funkcioniraju na tom prostoru, koje se, ako su konstruktivne i programski se uklapaju, mogu ukomponirati u zajednički cilj realizacije programa. Oni s Karamarkom nisu o tome razgovarali, rekao je Friščić.
Prvi čovjek HSS-a ustvrdio je i kako se “od “Kukuriku koalicije” do sada moglo samo saznati kako su podijelili mandate i koliko tko očekuje fotelja”.
“Kukuriku koalicija” govori ljudima ono što žele čuti
– O programu još nismo čuli gotovo ništa. Oni rade po principu da se, ako mi nešto napravimo, drugi dan nađu u Rijeci i nastoje to obezvrijediti ili uputiti poruke po načelu “nije bitno je li nešto realno ili nije, govorei ljudima što oni žele čuti”. Imamo situaciju da se po skupovima poljoprivrednicima govori: “kad mi dođemo na vlast, mi ćemo vam odmah vratiti količinske poticaje, neće više biti po hektaru, neće više trebati imati dokaznice o posjedu”. Znaju to, ali zanemaruju da je od tri zajedničke europske politike jedna ona poljoprivredna, i da ono što vrijedi za proizvođača u Austriji, Italiji i Nizozemskoj vrijedi i za onoga u Hrvatskoj, kazao je Friščić koji je, odgovarajući na pitanja novinara rekao i kako za banke koje ne prihvate Vladin tečaj švicarskog franka za obračun stambenih kredita postoje mjere koje je HSS još lani predlagao.
Prema riječima potpredsjednika Vlade Božidara Pankretića banke su razumjele poruku Vlade.
– Banke su dale obećanje da će doprinijeti u krizi. Kad je bila rasprava o porezu na banke, rečeno je da će banke doprinijeti. Taj njihov prijedlog nismo vidjeli, pa smo na sjednici Vlade vrlo jasno poručili; želimo da se tečaj smanji na 5,8 i želimo smanjenje kamatnih stopa. Za to je potrebno izmijeniti zakonsku regulativu i to ćemo učiniti. Banke razumiju poruku Vlade, za one koji to neće razumjeti postoji niz prijedloga o kojima će se razgovarati. Banke razumiju poruku; zašto bi ih oporezivali ako ovo učine?, rekao je Pankretić.
Niski “švicarac” samo za stambene kredite
– Mnogi mi govore da sam zamjerao Rohatinskom. Jesam, jer nije temeljeni cilj Hrvatske narodne banke čuvati tečaj, jer čuvati tečaj u zemlji u kojoj cijelo desetljeće imamo više uvoza nego izvoza, u kojoj milijarde dolaze po osnovi minulog rada naših stotina tisuća građana u desetljećima prije toga, u kojoj milijarde dolaze po osnovi turizma i nije tako teško i složeno, ali pitanje je koliko mi participiramo u samostalnosti u monetarnom sektoru, ako nema tog bankovnog proizvoda koji nije vezan na euro, “švicarac” ili na nešto drugo. S time se treba uhvatiti u koštac. Nisam za to da u ovoj državi postoje sustavi koji imaju status svetih indijskih krava. Mi Hrvati imamo milijarde dugova po osnovi kredita, ali i stotine milijardi štednje; netko plasira i sredstva ovih građana, napomenuo je Friščić koji je logičnim ocijenio što se naloženi Vladin tečaj švicarskog franka odnosi samo na stambene kredite jer, smatra kako “nije isto ako je neko digao kredit da riješi stambeno pitanje, ili ako je kupio mečku”.


S pravom slavimo Dan pobjede


Friščić se osvrnuo i na izjavu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića o tome kako “Srbija 5. kolovoza tuguje i odaje počast svima nevino stradalima u zločinima”.
– Mi s pravom slavimo Dan pobjede, to je naša najveća pobjeda, ne samo ove generacije, već svih generacija, jer smo konačno postali svoji na svome. Drugi to proglašavaju danom žalosti; neka oni to rade kod sebe, a naše je pravo i naša je obveza jasno naglašavati za generacije koje će doći što je bilo, kako je bilo, tko je u tome bio i što je ostvareno.




Od mladih očekujemo doprinos razvoju svojih sredina


Josip Friščić sudjelovao je u radu 14. Ljetne akademije mladih HSS-a koju je, u Omladinskom hostelu, organizirala Sveučilišna organizacija HSS-a. Ljetna akademija koja traje do 7. kolovoza okupila je šezdesetak mladih.
– Ovogodišnja Akademija ima posebno značenje; u izbornoj je godini, ali i u godini kada se pripremamo za izbore nakon kojih, možemo s pravom reći, ništa neće biti isto. Pred nama je integracija, funkcioniranje na način da svaki grad, svako područje, osmisli program svojeg razvoja, da se pronađu partneri za realizaciju kroz pogranične i prekogranične programe, kroz programe u infrastrukturi i gospodarstvu za koje je važno da postoje ljudi koji ih znaju osmisliti i realizirati. Nama se može dogoditi da mi već od 2013. imamo na raspolaganju milijarde eura u pojedinim fondovima EU-a i važno je da se kroz programe ta sredstva povuku. Zato je važno educirati mlade i mi od njih očekujemo da svatko u svojoj sredini doprinese razvoju. Izazov koji je pred nama jest stvaranje uvjeta za ravnomjeran razvoj Hrvatske. Realizacija će biti onolika koliko budemo znali iskoristiti te šanse, poručio je Friščić nakon susreta s polaznicima Akademije.