Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Obuhvat djece u vrtićima u Zadru nadprosječan!

05.08.2011. 22:00
Obuhvat djece u vrtićima u Zadru nadprosječan!


Valja naglasiti da je prije deset godina obuhvat djece u vrtićima u Zadru bio 30 posto, a danas prelazi 70 posto. To znači da je veći od državnog prosjeka, koji je procijenjen na 60 posto. Prema tome, evidentno je da smo kvantitetu zadovoljili, a nastojat ćemo ubuduće raditi isključivo na kvaliteti, istaknuo je Nekić
Prema Izvješću o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci 2011. godine, koje je izneseno na posljednjem Gradskom vijeću evidentno je da je u tom razdoblju obavljen niz poslova te realiziran, nastavljen ili započet čitav niz projekata na različitim područjima. Veliki dio tih projekata odnosni se na Upravni odjel za odgoj i školstvo Grada Zadra, koji sustavno radi na osiguranju uvjeta za zadovoljavanje potreba stanovnika u područjima predškolskog odgoja i osnovnoškolskog obrazovanja. Evidentno je da je u ovoj godini najviše noviteta doneseno na području predškolskog odgoja, s čime su građani vjerojatno najzadovoljniji, jer zahvaljujući tim promjenama na ovogodišnjim upisima u vrtiće svako je dijete dobilo mjesto u vrtiću po jednakim uvjetima. Kako je istaknuo Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, temeljna ideja Grada prilikom poboljšanja ovih uvjeta je da su sva djeca na brizi Grada i da za sve njih treba osigurati mjesto u vrtiću.
Mobilni stručni tim
– Znamo da se cijena u vrtićima razlikovala pa su tako cijene privatnih vrtića bile između 850 i 1.400 kuna, ovisno o vrtiću, dok je cijena gradskog vrtića bila 700 kuna. Kako bismo se izjednačili napravili smo sporazum s vrtićima drugih osnivača, kojima smo osigurali financijsku potporu, a oni su se zauzvrat obvezali poštivati pedagoške standarde kao u gradskim vrtićima. Na temelju toga vrtićima drugih osnivača Grad financira plaće odgojitelja, u visini plaća odgojitelja u gradskim vrtićima, a oni se obvezuju da će upise vršiti također po cijeni od 700 kuna mjesečno, istaknuo je Nekić, podsjetivši kako je ovogodišnje upise u vrtiće znatno olakšalo i objavljivanje zajedničkog poziva za upis za oba gradska vrtića, “Radost” i “Sunce”, pa je zajedničko povjerenstvo obradilo sve prijave, a roditelji su izbjegli dvostruko prilaganje dokumentacije.
Podsjetio je, također, da je ove godine upisano 420 djece u primarni desetosatni program i to 250 u Dječji vrtić “Radost” i 170 u “Sunce”, a razlog ovoj razlici u broju djece je otvaranje novog vrtića na Višnjiku, koji pripada “Radosti”, a u koji je upisano stotinu djece. Nekić je ovom prilikom napomenuo da Dječji vrtić “Radost” pohađa ukupno 940 djece, od čega je 150 predškolaca, dok je u “Sunce” upisano ukupno 800 djece, među kojima je 80 predškolaca. Kada je riječ o spomenutim vrtićima drugih osnivača Grad sufinancira 16 privatnih i dva vjerska vrtića i na taj način podupire rad vrtića u 45 odgojnih skupina, koje pohađa ukupno 900 djece.
Kako je istaknuo Nekić, proteklih su se mjeseci u Upravnom odjelu za odgoj i školstvo Grada Zadra provodile i aktivnosti vezane uz formiranje mobilnog stručnog tima (pedagog, psiholog, defektolog, logoped), koji bi vrtićima drugih osnivača pružio pomoć u stručnim poslovima.
– Kako bismo vrtićima drugih osnivača pomogli oko formiranja stručnog tima u suradnji s Udrugom odgojitelja predškolske djece “Maraška” osiguran je jedan član stručnog tima, pedagog, koji vodi brigu o svim vrtićima drugih osnivača, a kojeg ti vrtići financiraju sami. U planu nam je da iduće godine mi preuzmemo financiranje tog suradnika te angažiramo još jednog kojeg će financirati vrtići drugih osnivača samostalno, pojasnio je Nekić, naglasivši da se na ovaj način izjednačava razina skrbi za djecu u gradskim i privatnim vrtićima.
Proširenje DV Bokanjac
Nekić je napomenuo da će, uz završetak izgradnje novog vrtića na Višnjiku, koji će za mjesec dana biti potpuno spreman, do kraja godine započeti radovi na proširenju Dječjeg vrtića Bokanjac i to za dvije skupine jaslične dobi, a za što je završen postupak javne nabave. U istom bi razdoblju, kako je najavio Nekić, trebali započeti i radovi na uređenju zgrade mjesnog odbora, ambulante i vrtića za jednu odgojnu skupinu u Kožinu, a za što je također u proteklom razdoblju proveden postupak javne nabave.
– Valja naglasiti da je prije deset godina obuhvat djece u vrtićima u Zadru bio 30 posto, a danas prelazi 70 posto. To znači da je veći od državnog prosjeka, koji je procijenjen na 60 posto. Prema tome, evidentno je da smo kvantitetu zadovoljili, a nastojat ćemo ubuduće raditi isključivo na kvaliteti, istaknuo je Nekić, naglasivši da je u ovoj proračunskoj godini Grad izdvojio 7,5 milijuna kuna za financiranje vrtića drugih osnivača, odnosno plaća za tamošnjih 90 odgojitelja te 12 milijuna kuna za DV “Radost”, u kojemu je zaposleno 120 odgojitelja i 9,5 milijuna kuna za DV “Sunce” koji zapošljava 105 odgojitelja.
Uz sve redovite aktivnosti koje se odnose na financiranje sustava i praćenje potreba osnovnih škola, odnosno standardni program Upravnog odjela za odgoj i školstvo, poznato je da Grad realizira i šire javne potrebe kroz projekte produženog boravka, osobnih pomoćnika u nastavi, košarkaške lige, financiranja dodatnog člana stručnog tima, logopeda, u OŠ Smiljevac, a riječ je o izvanstandardnim programima ovog Upravnog odjela.
– Na standardni program, kojeg u iznosu od 11,1 milijuna kuna financira resorno ministarstvo Grad dodaje još 400 tisuća kuna za financiranje prijevoza, osiguravanje energenata i održavanje škole. Od tog je iznosa 50 tisuća kuna izdvojeno za školsku opremu, a ostatak je podijeljen po školama planom rashoda, pojasnio je Nekić.
Interes za produženim boravkom
Kada je riječ o izvanstandardnom programu Nekić je istaknuo novi školski autobus za učenike OŠ Bartol Kašić kojeg Grad financira već nekoliko godina, a spomenuo je i produženi boravak za koji su za iduću školsku godinu interes pokazali OŠ Stanovi, OŠ Krune Krstića i OŠ Petra Preradovića, a za što je Grad izdvojio 700 tisuća kuna.
– U izvanstandardni program spada i financiranje jednog defektologa logopeda u OŠ Smiljevac, jer je ova škola pokazalo pojačanu potrebu za stručnim suradnikom, a kojeg financiramo već četvrtu godinu zaredom u iznosu od sto tisuća kuna godišnje. Također, ovom dijelu rada pripadaju i Dani izvannastavnih aktivnosti koji su ove godine bili znatno bogatiji i sadržajniji jer održavali su se dva dana i to na Poluotoku, a prvi put učenici su izašli na ulice demonstrirajući talente, koje tijekom godine usavršavaju u školama, podsjetio je Nekić, istaknuvši i projekt osobnih pomoćnika u nastavi, s kojim će nastaviti i iduće školske godine i to s većim brojem pomoćnika zbog povećanja potreba.
Podsjetio je, također, kako ovaj projekt Grad provodi u suradnji s Udrugom roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Nebo”, Udrugom za Down sindrom i Udrugom osoba oštećena sluha na način da im pruža partnersku potporu u njihovim aplikacijama za sredstva od strane ministarstava, iz kojih se financiraju osobni pomoćnici u nastavi za djecu čiji su roditelji članovi spomenutih udruga.
– Projektom osobnih pomoćnika u nastavi obuhvaćena su djeca s motoričkim i senzoričkim smetnjama i ADHD poremećajem. U protekloj školskoj godini imali smo 18 pomoćnika u nastavi, a za iduću školsku godinu očekujemo povećanje od još šest učenika s nekim od ovih poteškoća za što će biti potrebno angažirati još šest pomoćnika. U 2011. godini za ovaj je projekt izdvojeno 500 tisuća kuna, kazao je Nekić, spomenuvši i projekt košarkaške lige koji Upravni odjel za odgoj i školstvo također provodi u sklopu izvanstandardnog programa i to već drugu godinu zaredom u suradnji s Županijskim savezom školskog športa, s obzirom da u projektu sudjeluju i gradske i županijske osnovne škole.
Napomenuo je stoga kako je prvak lige ove godine bila OŠ Smiljevac, čija je košarkaška ekipa ostvarila znatan uspjeh i ponijela titulu drugoplasiranog na državnom natjecanju koje je održano u OŠ Poličnik. Projekt je, kako je napomenuo Nekić, financiran sponzorskim sredstvima, a nada se da će on biti uspješno realiziran i iduće godine.