Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Oživljena pridraška nadmetanja iz prošlosti

05.08.2011. 22:00
Oživljena pridraška nadmetanja iz prošlosti


Na sportskom centru “Mile Čulina Bulin” u četvrtak uoči Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti, okupili su se Pridražani i mnogi gosti okolnih mjesta, na tradicionalnoj Varoškoj fešti.
Program je počeo u ranim večernjim a završio u kasnim jutarnjim satima uz obilatu trpezu nezaobilaznog vola na ražnju, lovačkog gulaša i “pića u potocima” te cjelovečernjeg varoškog nadmetanja u starim, tradicionalnim sportskom vještinama, potezanju konopa, kamena s ramena i skoka (aptak) s mista.
Pridraga, mjesto susreta tradicije i asfalta, sela i grada, gdje je život nakon Oluje opet zaživio u svojoj punoj snazi; koja iznjedri poznata imena sporta i kulture, gaji svoje “gene kamene”, ponosna na sve ono što danas i ovdje okupi u ovom veličanstvenom koru viteških nadmetanja koja su krvnim žilama Pridražana kolale od pamtivijeka. Od davnina ovdje nad prahom predaka bdije njihov zaštitnik sv. Martin biskup, dok Gospa Luzarica zove na molitve ponosni i prkosni pridraški puk.
I ove večeri, pored već održanih nogometnih i boćarskih turnira, konopijade, pridraške kulturne večeri i susreta KUD-ova, Pridražani su oživjeli “povratke korijenima”, podsjećajući na fizičko-duhovne tvorevine predaka koji su ih stoljećima povezivale nakon mukotrpnih težačkih moba i radova. Sav utržak od ovdašnjeg godišnjeg glasila “Pridraškog glasnika” išao je u humanitarne svrhe.
Mogli bi se sada nabrajati svi sudionici i varoški pobjednici (prva, druga ili treća mjesta) u muškoj ili ženskoj konkurenciji kao i u natjecanju onih najmlađih. No, bitnije je da su se opet “nalazili” bližnji, rođaci, prijatelji ili poznanici – nitko nije na gubitku. Na zadovoljstvo pridraških organizatora – Mjesnog odbora i mnogih udruga te Općine, pokrovitelja, a na sreću pridraškog marnog, razigranog i zahvalnog puka… Baš po onoj – “Dok ne pukne zora!” Još jedna vesela zora ponad jedne male uvale u vidu (pridraške) varoške fešte podno Velebita.