Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Srbi nisu htjeli opstanak Jugoslavije

05.08.2011. 22:00
Srbi nisu htjeli opstanak Jugoslavije


99,8 posto glasača, Srba na području takozvane SAO Krajine, izjasnilo se da se to područje pripaja Srbiji, istaknuo je Nazor
Obilježavanje Dana Domovinske zahvalnosti u Zadarskoj županiji nastavljeno je u četvrtak u 10 ujutro u velikoj vijećnici Doma županije. Predavanje “Oslobodilačka operacija Oluja, haška presuda i dokumenti RSK” okupila je nekoliko desetaka znatiželjnika, branitelja i proučavatelja povijesti, a među njima su bili i gradonačelnik Zvonimir Vrančić, saborska zastupnica Ana Lovrin, gradski vijećnik Rade Šimičević… Govorili su Zlatko Begonja, Mate Rupić i Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.
– Činjenica je da su haške presude bezumne, bez ikakve logike i smisla. Pokušava se prikazati kako je ključna individualna odgovornost, a onda se kaže da su se ti individualni ljudi udružili u zajednički zločinački pothvat. Ne znam kome to ima smisla, kazao je Begonja.
Besmislice o dogovoru Tuđman-Milošević
Mate Rupić pričao je o Bihaćkoj krizi i o tome kako je ovaj grad na zapadu Bosne za dlaku izbjegao strašnu sudbinu Srebrenice. Pričao je i o političkim stavovima pobunjenih Srba u Hrvatskoj.
– Srbi nikad nisu htjeli opstanak Jugoslavije i Srbije u granicama u kojima je bila za vrijeme Jugoslavije. Oni su htjeli pripojenje Srbiji i to se nije promijenilo od kraja osamdesetih do Oluje 1995., kazao je Rupić koji je u nastavku govorio i o evakuaciji Srba iz Krajine.
Ante Nazor govorio je o “tezi koja se provlači kroz medije, a to je navodni dogovoreni rat Tuđmana i Miloševića”.
– Navodno nije bilo rata u kojem je jedna vojska tako brzo napredovala kao što je to naša učinila u Oluji. O dogovoru je besmisleno govoriti. Pa i tadašnji predsjednik Crne Gore Momir Bulatović prvog dana Oluje tražio je da se pomogne Krajini u opstanku i obrani od Hrvatske vojske.
Srbi nisu željeli kompromis
– Što se tiče etničkog čišćenja, spomenut ću sastanak u Vili Zagorje 25. studenog 1991. godine. Tuđman je tada, tjedan dana nakon pada Vukovara kad su emocije svima radile sto na sat, rekao da ne želi živjeti u državi u kojoj nema Srba.
Proveden je referendum na kojem se 99,8 posto glasača, odnosno Srba na području takozvane SAO Krajine izjasnilo da se to područje pripaja Srbiji. Babić je u svojim govorima nekoliko puta rekao da će Srbi na tom prostoru prije iseliti ili izginuti nego živjeti u bilo kakvoj državi Hrvatskoj, istaknuo je Nazor.