Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bogatstvo mirisa i okusa autohtonih proizvoda

Autor: Julijana Bačić

05.08.2012. 22:00
Bogatstvo mirisa i okusa autohtonih proizvoda

Foto: A. SITNICA



Gastromanifestacijom “Beeenkovac – janjetina&jaretina” u subotu je u Benkovcu i službeno završeno Benkovačko kulturno ljeto. Drugu godinu za redom Grad Benkovac i Turistička zajednica Benkovac  na Šetalištu kneza Branimira, organizirali su promociju janjetine i jaretine. Na ovaj se način, uz koncert klape Maslina i vatrometa koji su uslijedili nešto kasnije, u Benkovcu proslavio Dan domovinske zahvalnosti.
Mnoštvo ljudi u subotu je na benkovačkoj šetnici uživalo u neodoljivim mirisima i okusima janjetine i jaretine, nadaleko poznatih delicija. Na desetak štandova posjetiteljima se nudila pečena janjetina iz Podgrađa, Šopota, Benkovca, Gračaca, Suknovca, Sukošana, Medviđe i Lepura.
 Josip Dujić iz Suknovca, u općini Promina, prati ovu manifestaciju od njenih početaka. Sudjelovao je na njoj i prošle godine, a kaže kako će se vratiti i dogodine i to ne samo zbog zarade, već i zbog druženja i dobre atmosfere.
– Cilj našeg dolaska ovdje nije samo prodaja, odnosno zarada već i da se družimo s ljudima koji se bave sličnim djelatnostima kao mi, imaju svoja obiteljska poljoprivreda gospodarstva i slično. Nastojimo ljudima koji su tu došli kao turisti prezentirati našu domaću janjetinu, kazao je Dujić koji iz susjedne Šibensko-kninske županije rado navraća u Benkovac i zbog dobre suradnje koju ima s Turističkom zajednicom Benkovca
– Jedan od razloga zašto se vraćamo jest i taj što imam izuzetno pozitivna iskustva i privatno i poslovno s direktorom TZ Benkovac, Vanjom Čvrljkom, koji nas je prošle godine pozvao da dođemo. Rado smo se odazvali pozivu i nastojat ćemo podržati ovakve događaje i u buduće, istaknuo je Dujić. Pečena janjetina je na njegovom štandu prodavana po cijeni od 140 kn za kilogram, no prošle su godine imali više uspjeha. Lani su, kaže, u svega 15 minuta prodali četiri janjeta, dok je ove godine prodaja išla malo sporije.
Na štandu Ivana Brkića iz Medviđe lešo janjetina prodavana je po cijeni od 100 kuna, a pečena 120 kuna za kilogram. Prodajom Brkić nije bio zadovoljan jer se, kako kaže, nije dobro pripremio, pa će se dogodine vratiti s bolje organiziranim štandom.
Udruga “Prospero” iz Gračaca nije imala problema s prodajom janjetine. Lička janjetina prodavana je u porcijama po 20 kuna, što je privuklo mnogo posjetitelja baš za njihov štand.
– Prvi put smo tu i nismo se uopće nadali da ćemo ovoliko janjetine prodati. Večeras smo došli zbog jedne naše članice koja uzgaja ovce. Nismo očekivali da će prodaja ići ovako dobro i da će biti ovako veselo i živo u Benkovcu, kazala je Slavica Miličić, predsjednica Udruge “Prospero”.
Za dobru zabavu osim klape Maslina pobrinuli su se i “Zvončari” iz Primorsko-goranske županije koji su svojim nastupom i pojavom uveličali proslavu Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja.
Ovom manifestacijom završilo je još jedno Benkovačko kulturno ljeto, ovogodišnje zasigurno na najvišoj organizacijskoj razini i s najbogatijim programom do sada. Turistička zajednica odradila je izvrstan posao pokazavši da i mjesta koja nisu na morskoj obali, imaju štošta ponuditi turistima i svima onima koji rado navraćaju u Benkovac. Dva mjeseca u Benkovcu su se redale gastromanfestacije, vinske priredbe, kazališne predstave, etnofestivali i druge slične priredbe. Benkovac, zahvaljujući manifestacijama koje osmišljava Turistička zajednica, postaje destinacija gdje se vraćaju posjetitelji željni dobre zabave i promocije svega onoga što nudi ovaj kraj. Benkovački je kraj riznica u kojoj se spaja bogata kulturno-povijesna baština i jedinstven gastronomski doživljaj u bogatstvu mirisa i okusa autohtonih proizvoda i vrhunskih vina.