Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nosili smo puške kako bismo obranili Domovinu

Autor: Julijana Bačić

05.08.2012. 22:00
Nosili smo puške kako bismo obranili Domovinu


Kad sam 1997. godine ovdje razgovarao s generalom Gotovinom, nisam ni pomislio kako će hrvatski branitelji i generali, časni ljudi, biti proganjani već nakon nekoliko godina, istaknuo je Čerina


U subotu je u Zavičajnom muzeju u Benkovcu otvorena izložba fotografija pod nazivom “134. domobranska pukovnija u Oluji”. Izložba je pod pokroviteljstvom Grada Benkovca otvorena u povodu 17. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluja”. Organizirali su je Zavičajni muzej Benkovac, UHDDR i HVIDRA Benkovac.
Izložbu je otvorio Danijel Gašpar, predsjednik UHDDR Benkovac, a svim prisutnima najprije se obratio ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac, Marin Ćurković.
– Ovo je izložba o 134. pukovniji i akciji “Oluja”, kada je i naš grad oslobođen. Prije 17 godina oslobođen je veliki prostor koji je bio okupiran i ova izložba predstavlja sjećanje na tu iznimno vrijednu pobjedu, do koje smo došli pod zapovjedništvom našeg generala Ante Gotovine koji je, nažalost, nevin u zatvoru. Oluja predstavlja jednu veliku pobjedu kojom su oslobođeni gradovi Benkovac i Knin. Drago nam je da se muzej može uključiti u organizaciju jedne ovakve izložbe, rekao je Ćurković, zahvalivši Josipu Čerini koji je fotografije donio iz Doma hrvatske vojske, gdje su bile izložene na promociji knjige “134. domobranska pukovnija”.
– Zahvaljujući ovim fotografijama započeli smo s formiranjem Zbirke Domovinskog rata. Ovim putem pozivam sve one koji imaju dokumentaciju iz Domovinskog rata da ju donesu, kako bismo ju sačuvali u našoj zbirci, i da tako bude pohranjena za buduće naraštaje, kazao je Ćurković.
Sastavljena od branitelja samostalnih domobranskih bojni Benkovac, Obrovac i Biograd, koji su prethodno bili u 164. i 134. brigadi, 134. domobranska pukovnija imala je 2.505 članova, a osnovana je 18. kolovoza 1994. godine. Zapovjednik Josip Čerina prisjetio se kako je izgledao ulazak u Benkovac 5. kolovoza 1995. godine.
– Bila su to zaista teška vremena u kojima smo nosili puške da bismo obranili našu domovinu, a ne da bismo, kako to neki danas, misle, počinili zločin. Kad sam 1997. godine upravo na ovom mjestu razgovarao s generalom Gotovinom, prisjećajući se Oluje, nisam ni u kojem trenutku pomislio kako će hrvatski branitelji i generali, časni ljudi biti proganjani već nakon nekoliko godina. Članovi 134. pukovnije su od prvog dana bili uključeni u obranu domovine, od seoskih straža do aktivnog uključenja u obranu. Prvi smo prije 17 godina ušli u Benkovac, jer smo kao pukovnija bili najbliži. Izgubili smo jednog pripadnika, Ivana Pešuta, a 13 branitelja bilo je ranjeno, kazao je Čerina.
Izložene fotografije prikazuju tijek oslobodilačke akcije Oluja, a može ih se razgledati do 25. kolovoza 2012.