Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Odlazak matičnog ureda i lučkog kapetana nisu dobri za razvoj Novigrada

Autor: Katina Vrsaljko

05.08.2012. 22:00
Odlazak matičnog ureda i lučkog kapetana nisu dobri za razvoj Novigrada

Foto: Filip BRALA



Gotovo koliko i općina, star je i Ured lučkog kapetana koji sada u Novigradu ureduje samo jednom tjedno, istaknuo je Klapan


U povodu Dana općine Novigrad, nakon polaganja vijenaca poginulim braniteljima u Pridrazi, Paljuvu i Novigradu te nakon otvorenja izložbe “Općina Novigrad 1812. – 2012.”, na novigradskim Škalinama održana je svečana sjednica Općinskog vijeća. Sjednica je bila u znaku velike obljetnice – 200 godina od osnutka općine. Na Škalinama su bili i župan Stipe Zrilić, Željko Lončar, predsjednik Skupštine Zadarske županije, zatim Marko Buljat, zamjenik načelnika PU zadarske, Božidar Kalmeta, predsjednik ŽO HDZ-a, Ana Lovrin, Nevenka Marinović, zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović te općinski dužnosnici, mještani i gosti.
Riješili se ekološke bombe
– Iako smo u recesiji i prihodi su nam 40 posto manji nego što su bili prije dvije godine, sretan sam što završavamo, ali i započinjemo neke vrlo značajne projekte. Dovršava se uređenje obalne prometnice, rive i sustava odvodnje u Novigradu. Već je 15 dana u tijeku probni rad uređaja za pročišćavanje. To je veliki iskorak, s obzirom na to da je ovdje prijetila ekološka bomba. Sada će Novigrad biti jedno od rijetkih mjesta s uređenim sustavom odvodnje. Sretan sam što smo u k. o. Pridraga započeli s ogromnim projektom obnove katastra i zemljišnih knjiga, što nije rađeno još od Austro-Ugarske. Jedva čekamo da u taj projekt uđe i k. o. Novigrad te da za sve projekte puno lakše i brže dolazimo do potrebnih dokumenata, rekao je načelnik Joso Klapan, predstavljajući ovogodišnje rezultate.
Klapan je još istaknuo da je u Paljuvu u tijeku izgradnja mjesne crkve, a najavio je i projekte iz investicijskog ciklusa Hrvatskih voda – 4. fazu vodovodizacije Pridrage u kojoj bi voda trebala doći do svake kuće u mjestu i vodovodizacija starog dijela Paljuva.
Dok se oni trude standard u općini približiti onome u gradu, kako je rekao Klapan, događaju se i neke razočaravajuće stvari.
Posljedice Domovinskog rata
– Krivo mi je što je nakon sto godina u Novigradu zatvoren matični ured. Ne znamo je li to konačno ili nije, ali predstavlja nam veliki problem i trošak, kako Općini, tako i svim mještanima. Osim toga, gotovo koliko i općina, star je i Ured lučkog kapetana koji sada u Novigradu ureduje samo jednom tjedno. Žao nam je zbog toga, ali nastavit ćemo se i dalje boriti za bolji standard u općini, rekao je Klapan.
Župan Zrilić je istaknuo da se ovo područje i dalje bori s posljedicama bliže povijesti, ali i sigurno brodi prema uspješnoj budućnosti.
– Nedavno smo u Pedićima u Pridrazi otvorili projekt razminiranja. Posljedice Domovinskog rata se još osjećaju, još je i kriza, ali s obzirom na sve to ovaj ustroj lokalne samouprave se i za ovo područje pokazao kao jako dobar i uspješan. Nadam se da ni sad nećemo biti zakinuti novim političkim konstelacijama, rekao je župan.
Svečanu sjednicu su uveličali nastupi domaćih kulturnih udruga – KUD-a Luzarica iz Pridrage, KUD-a Fortica iz Novigrada i klape Težaci iz Paljuva, dodjela Godišnjih nagrada Općine Novigrad i domjenak u župnom dvoru.


Nagrada za životno djelo zvonaru novigradske crkve




Nagradu za životno djelo Općine Novigrad dobio je Stipe Ćorić, zvan Stipe Bili, koji 41 godinu vjerno služi Bogu, Crkvi i narodu. Naime, Stipe Bili je zvonar župne crkve Porođenja BDM u Novigradu i poznatom zvonjavom godinama svakodnevno dočekuje i ispraća dan te obilježava sva važnija događanja u mjestu – rođenja, sprovode, vjenčanja i blagdane.
Godišnje nagrade Općine Novigrad dobili su: Dijana Sikirić, Zoran Marko Kokić, Ivica Bakić, Tomislav Zubčić, Željko Gospić Kole, Margit Megyeri-Zubčić, Antonini Čulina, Ines Žunić i Livija Mazić Palestrina, Mate Kokić i NK Hajduk iz Pridrage.