Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ponosni na junake poput Borislava

Autor: Ivan Stagličić

05.08.2012. 22:00
Ponosni na junake poput Borislava

Foto: Zvonko KUCELIN



Prvu intervenciju smo imali 2. listopada 1991. na Vukšić i tada smo pokazali neprijatelju da neće tako lako ući u Stankovce, istaknuo je Radojko Baković


U organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Gradski ogranak Benkovac, u Pristegu je službeno otkriveno spomen-obilježje poginulom hrvatskom branitelju Borislavu Bakoviću, postavljeno na mjestu njegove pogibije 1993. godine. Nazočne je pozdravio tajnik UHDDR-a Benkovac, Mile Marić, a o ratnom putu i stradanju Borislava Bakovića okupljenima je govorio njegov ratni zapovjednik, Radojko Baković.
– Borislav, kako smo ga zvali Boro, rođen je 1971. godine u Banjevcima. Bio je vedar, pošten, cijenjen, priznat kao čovjek u mjestu u kojem se rodio i živio. Agresijom 1990. i ratom 1991. godine, u rujnu mjesecu i mi smo morali stvarati postrojbe za obranu svoga kraja. Bore Baković bio je na početku pripadnik samostalne bojne Stankovci, poslije 2. bojne 134. brigade i na kraju 55. domobranske bojne Benkovac, kazao je Baković, podsjetivši okupljene na djelovanje banjevačkog voda u čijem se sastavu nalazio i Borislav Baković.
– Taj vod je imao zadaću, na širem prostoru 30-40 km zone odgovornosti za intervenciju i obranu ovoga kraja. Prvu intervenciju smo imali 2. listopada 1991. na Vukšić i tada smo pokazali neprijatelju da neće tako lako ući u Stankovce, istaknuo je Baković koji je govorio i o drugim zadaćama koje je u to doba obavljao banjevački vod, a među njima je bila i obrana Pristega, gdje su hrvatski branitelji bili izloženi mogućnosti napada s tri strane.
– U srpnju 1992. dolazi demobilizacija. Najveći dio pripadnika se demobilizirao, a jedan dio je ostao. Među onima koji su ostali braniti Hrvatsku bio je i Bore Baković. U akciji “Maslenica” 18. veljače, oko 10 i 30 sati, u 22. godini života, odlazeći iz stacionara, ispred ove kuće na nove zadaće, neprijatelj je iz smjera Glavice snajperskom vatrom pogodio i usmrtio još jednoga hrvatskoga vojnika, kazao je Baković, uputivši posebne riječi utjehe i potpore pokojnikovoj majki Anki, sestrama i nazočnoj rodbini.
– Danas na dan početka vojno-redarstvene akcije “Oluja” želim vam reći: budimo ponositi na te dane, ponositi na žrtve kao što bijaše Bore Baković, ponositi na nas koji smo sudjelovali u obrani svoga kraja i to da prenesemo našim mlađim generacijama kako se nikad ne bi zaboravilo, zaključio je Baković.