Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Prvi put odjel za djelomično integrirane učenike

Autor: Elza Radulić-Toman

05.08.2012. 22:00
Prvi put odjel za djelomično integrirane učenike

Foto: Adam VIDAS



Ova će djeca djelomično pohađati nastavu s ostalim vršnjacima, a djelomično sa zasebnim učiteljem, točnije s njima će raditi defektolog, edukator i rehabilitator, sve u jednoj osobi. Bit će to u ovome slučaju učiteljica koja dolazi iz Zagreba


Premda nije najveća, a jedna je od tri najveće u Zadru i najnovija je, Osnovna škola Zadarski otoci ove je godine upisala najviše prvašića. Gotovo stotinu mališana će 3. rujna krenuti prvi put u školu, u čak četiri prva razreda ove škole na Bilome brigu. Očito je da u tome velikom gradskom naselju živi većina mladih obitelji. U novoj školskoj godini Zadarske otoke će pohađati ukupno 710 učenika, od čega tek 19-ero na svim otocima, koji pripadaju školi.
Osim po broju prvašića, od nove školske godine škola Zadarski otoci bit će posebna i po tome što prvi put dobiva i novo odjeljenje, za tzv. djelomično integriranu djecu. Dakle, radi se o djeci s posebnim potrebama, ali ne onima koji polaze školu “Voštarnica”, o čijem stupnju razvoja odlučuju stručnjaci, poput pedagoga, psihologa i sličnih. Ova će djeca djelomično pohađati nastavu s ostalim vršnjacima, a djelomično sa zasebnim učiteljem, točnije s njima će raditi defektolog, edukator i rehabilitator, sve u jednoj osobi. Bit će to u ovome slučaju učiteljica koja dolazi iz Zagreba, jer ove struke se u Zadru nije uspjelo pronaći. U tome posebnom odjeljenju će biti šest učenika, toliko ih je zasad upisano, uglavnom s Bilog briga, te po jedan iz Zemunika i Arbanasa. Ova djeca će imati i poseban tretman, kako posebnog učitelja, tako i asistenta u nastavi, a njihovi roditelji će ih dovoziti i odvoziti. Među njima ima i djece u kolicima.