Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Restorani izašli na ulicu

Autor: Valentina Pletikosić

05.08.2012. 22:00
Restorani izašli na ulicu

Foto: Filip BRALA



Pizzu možemo pojesti bilo gdje i bilo kada tako da nas to jelo uopće ne oduševljava, a i nismo baš blesavi da dajemo 60 kuna za komad tijesta i nešto malo sastojaka. Ako dodamo još deset ili čak 20 kuna na taj iznos, možemo pronaći nešto što je puno zdravije i ukusnije od pizze, kaže Čehinja Dagmar koja u Zadru ljetuje s kolegama s fakulteta


Koliko god se mi  domaći bunili kako ionako  tijesnim ulicama Poluotoka  više ne možemo proći a da ne  zapnemo za neki od brojnih  štekata, ove improvizirane  terase prepune su gostiju,  uglavnom stranaca. Od 18  do 23 sata gotovo je nemoguće pronaći slobodni  stol ispred ugostiteljskih objekata koji nude hranu i to  uglavnom onih u Varoši, čije  su cijene ipak nešto pristupačnije od restorana privatnih hotela ili na Boriku i  Puntamici. Doduše, njihova  je ponuda i slabija, ali po  svemu sudeći, ipak sasvim  dovoljna da bi zadovoljila  zahtjeve prosječnog zadarskog gosta.
Iako su svi naši ugostitelji  prije špice sezone povisili  cijene na svojim jelovnicima,  gosti se očito ne žale. Nijemac Mattias i njegova supruga Corinne u Zadru ljetuju već nekoliko godina i  kažu da su cijene hrane u  restoranima pristojne.
– Gotovo su jednake kao i  cijene u Stuttgartu, a cijene  fast fooda čak su i malo jeftinije. Primijetili smo da je  hrana u vašim trgovinama,  pogotovo u domaćim lancima kao što je Konzum, jako  skupa, a voće i povrće i nisu  baš najbolje kvalitete pa nam  se jeftinije hraniti u restoranu nego da sami pripremamo obrok. U prosjeku  dnevno potrošimo do 150  kuna, jer su naša djeca još  uvijek mala pa jedan obrok  mogu i podijeliti, kaže ovaj  mladi bračni par.
Dio gostiju kaže kako im je  zapravo najskuplje plaćati  pizzu, koja ne vrijedi toliko  kolika joj je cijena.
– Pizzu možemo pojesti  bilo gdje i bilo kada tako da  nas to jelo uopće ne  oduševljava, a i nismo baš  blesavi da dajemo 60 kuna za  komad tijesta i nešto malo  sastojaka. Ako dodamo još  deset ili čak 20 kuna na taj  iznos, možemo pronaći  nešto što je puno zdravije i  ukusnije od pizze, kaže  Čehinja Dagmar koja u Zadru ljetuje s kolegama s fakulteta.
Od kuhara u jednom od  restorana u Varoši saznajemo kako pizza zadnjih nekoliko sezona više i nije tako  česta narudžba kako se mislilo.
– Pizzu češće naručuju hrvatski gosti nego stranci koji  zapravo žele kušati nešto domaće i zdravo. Mnogi naši  ugostitelji griješe jer u svojim jelovnicima nemaju veliki izbor raznih hladnih jela  i salata te malih obroka, koje  stranci vrlo rado naručuju.  Oni nas često pitaju da im  preporučimo nešto zdravo i  lagano, a vrlo mali broj gostiju prigovara za cijenu,  kaže poznati zadarski barmen Igor Peričić, koji ovog  ljeta radi i kao kuhar u restoranu Providenca.
Od konobara saznajemo  kako najveći broj gostiju i  dalje preferira ribu te ne žele  riskirati, a sve je više i onih  koji traže vegetarijansku i  vegansku kuhinju. Uglavnom ih privlači sve što je  začinjeno maslinovim uljem  i mediteranskim biljem, koji  su za mnoge, pogotovo  Skandinavce, još uvijek vrlo  egzotični okusi i mirisi.