Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sinovčić će na izbore s nezavisnom listom?

Autor: Z L

05.08.2012. 22:00
Sinovčić će na izbore s nezavisnom listom?

Foto: Filip BRALA



S obzirom na to da sam na mjesto predsjednika Općinskog vijeća došao u dresu HDZ-a, korektno je da to mjesto ustupim stranci. Ipak, zbog vas i zbog malih ljudi, iz politike neću otići, rekao je Sinovčić, najavljujući tako daljnji politički angažman


Svečana sjednica u povodu Dana općine Novigrad, počela je iznenađujućim nastupom Rena Sinovčića, predsjednika tamošnjeg Općinskog vijeća. Pred uzvanicima, među kojima je bio predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Božidar Kalmeta, župan Stipe Zrilić, načelnik Joso Klapan i drugi viđeniji hadezeovci, rekao je da odlazi iz HDZ-a.
– Ponosan sam što slavimo tako veliku obljetnicu i što sam već četvrti mandat predsjednik Općinskog vijeća u jednoj sredini u kojoj vlada ljubav, tolerancija i razumijevanje i u kojoj se sve odluke donose dogovorom i konsenzusom, bez obzira na stranačku pripadnost. Što zbog umora, što zbog nekih drugih stvari, odlučio sam se povući s mjesta predsjednika. Od danas više nisam ni u HDZ-u zbog svojih opredjeljenja i načela, rekao je Sinovčić.
– S obzirom na to da sam na mjesto predsjednika Općinskog vijeća došao u dresu HDZ-a, korektno je da to mjesto ustupim stranci. Ipak, zbog vas i zbog malih ljudi, iz politike neću otići, rekao je Sinovčić, pojasnivši da nema političkog obraza sad se posuti pepelom i ostati u okruženju koje ne smatra ispravnim i koje je i sam toliko kritizirao.
Vijest o Sinovčićevoj neopozivoj ostavci brzo je odjeknula na zadarskoj političkoj sceni. Iako se već neko vrijeme špekuliralo da će Sinovčić, nakon poraza u izborima za predsjednika ŽO HDZ-a, osnovati nezavisnu listu, ovo je došlo neočekivano.
– Nakon više od dva desetljeća definitivno se povlačim iz HDZ-a i s funkcija koje sam u dresu HDZ-a ostvario. Nudio sam ozbiljan zaokret u stranci, izlazak iz istinske žabokrečine koja je HDZ dovela gotovo do dna. Do tu su nas doveli isti oni ljudi koji su me nagovarali na kandidaturu i podržavali moj program ali, vidjelo se, s figom u džepu. Izdali su me na dan izbora, na glasovanju iako su mi dali ruku da će biti za mene. S takvima više ne mogu sjediti u istoj stranci, jesti i piti, biti prijatelj, rekao nam je jučer Sinovčić.
Vlasnik medijske kuće Vox i vanjski suradnik NK Zadra bio je 16 godina na čelu Općinskog vijeća Općine Novigrad i tri mandata predsjednik novigradskog HDZ-a, dok je četiri puta bio izaslanik na Općem saboru HDZ-a. Sve se prelomilo na županijskoj unutarstranačkoj izbornoj skupštini u travnju kada se samouvjereno kandidirao i u srazu s Kalmetom osvojio 100 glasova.
Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Božidar Kalmeta jučer nije bio dostupan za komentar.


Klapan: Prijateljstvo ostaje, ali idemo dalje




– Iskren sam prijatelj Rena Sinovčića i njegov izlazak iz HDZ-a zasigurno to neće promijeniti. Previše godina surađujemo, učinjeno je mnogo toga za dobrobit žitelja općine. Bili smo pravi tim da bi se to sad jednim potezom krpe izbrisalo. Tužno je što se sve to ovako dogodilo. No što je tu je, devet mjeseci je do lokalnih izbora i preostaje nam izabrati novog predsjednika Općinskog vijeća, rekao je Joso Klapan, načelnik Novigrada od 1997. godine.