Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sukno: Kazahstan u službi četvrtfinala

Autor: Zlatko Horvat

05.08.2012. 22:00
Sukno: Kazahstan u službi četvrtfinala

Foto: PIXELL



Ratko Rudić je vodio Gorana Sukna do olimpijskog zlata 1984. u Los Angelesu, a sada vodi njegova sina, 22-godišnjeg Sandra, koji je prvi strijelac reprezentacije na turniru sa devet pogodaka


Hrvatska vaterpolska reprezentacija mora odraditi posljednju zadaću u skupini A, pred izabranicima Rudića je susret s “fenjerašem” Kazahstanom (Vaterpolska arena, 11 sati) uoči utakmice istine – četvrtfinala. Pripreme za četvrtfinale već su počele, suparnika će odrediti susret Mađara i Amerikanaca, poraženi će vjerojatno na Hrvatsku.
– Nama utakmica s Kazahstanom rezultatski nije važna, ali odigrat ćemo je sportski, najbolje što možemo. Sigurno je da ćemo rotirati, određene igrače koji su se dosad potrošili koristit ćemo manje, više prigode dobit će oni koji su dosad igrali manje. Naravno, sada ćemo gledati tko će nam doći u četvrtfinalu. Tko god dođe – dođe. Amerikanci ili Mađari. Pobjeđivali smo i jedne i druge, uključujući utakmice ove godine. Naravno, sada je situacija malo drugačija, ovo su Olimpijske igre. S obzirom na to kako igramo, u tu utakmicu možemo ući kao favoriti. Najvažnije je da igrači budu mirni. Neće biti promjene načina života jer ponekad prevelika motiviranost može biti štetna – kaže Ratko Rudić, najuspješniji vaterpolski izbornik u povijesti. I perfekcionist. Protiv Australije Hrvatska je realizirala sedam od deset prednosti s igračem više. Bilo bi bolje da je bilo deset od deset.
Stvar discipline
– Ma ne treba uvijek postići pogodak, to je stvar discipline igre, treba doći u bolju poziciju za pogodak. A pogreške su normalne, sastavni dio igre. Ali drugo je kada pogreška dođe poslije organizirane akcije nego poslije ideje koja je došla tko zna odakle – objasnio je Rudić koji je vodio Gorana Sukna do olimpijskog zlata 1984. u Los Angelesu, a sada vodi njegova sina, 22-godišnjeg Sandra, do olimpijskog odličja. Rudić je tada u momčadi imao Denija Lušića, Pericu Bukića, Božu Vuletića, Veselina Đuhu, Milivoja Bebića, Tomislava Paškvalina, Zorana Roju, Igora Milanovića, Dragana Andrića, Andrija Popovića i Milorada Krivokapića. Bile su to Igre na kojima između ostalih nisu sudjelovali SSSR, Mađarska i Kuba. U posljednjem kolu, a igrala se završna skupina za odličja po sistemu “svatko sa svakim” Hrvatska je remizirala s SAD-om za zlato.
Sandro Sukno, poput drugog Dubrovčanina Jokovića, može igrati na svim pozicijama. Pritom je najbolji strijelac Hrvatske na turniru s devet pogodaka. Vodi Andrija Prlainović (Srbija), rođen u Dubrovniku, sa 16 golova, slijede Crnogorac Aleksandar Ivović i Španjolac Felipe Perrone Rocha (11 pogodaka).
Obrana
– Najmanje je bitno hoću li ja biti prvi strijelac momčadi. Najvažnije je da Hrvatska pobjeđuje – kaže Sandro Sukno. – Za Kazahstan je najvažnije napraviti jednu rotaciju da se neki igrači odmore, a neki dignu kako bismo se svi skupa pripremili za četvrtfinale. Kvalitetniji smo od Kazahstana i to će se osjetiti. A onda se moramo prihološki pripremiti, fizički odmoriti i ući svom snagom i pokazati najbolju igru na turniru u četvrtfinalu.
U dosadašnjim utakmicama Hrvatska je primala u prosjeku samo 6.25 golova, a vratar Josip Pavić je prvi među vratarima po broju obrana (51) i postotku obrana (68.9 posto).
– Naša sigurnost proizlazi iz obrane, psihološki si jači kada ne primaš puno golova. Kada utakmice krene gol za gol, uhvati te nervoza kada promašiš u napadu. Ovako, kada znaš da imaš čvrstu obranu, ideš mirnije u napad znajući da imamo dovoljno jake igrače koji će već nešto smisliti. Radimo puno na obrani, Josip Pavić je sjajan na vratima i to mora biti temelj za četvrtfinale, u kojem moramo odigrati još jače, još bolje i napokon preskočiti tu stepenicu i ući u polufinale – kaže Sukno, klupski prvak Europe s Pro Reccom, koji je krenuo vaterpolskom stazom. U ime oca.


Miho Bošković: Bez obrane nema medalje




Obrana je zaštitni znak hrvatske reprezentacije. Josip Pavić je sjajan na vratima, ali i ispred njega sve dobro funkcionira.
– Tajna dobre obrane je da je želiš igrati – kaže Miho Bošković. – Bez prave obrane nema medalje, to je sigurno. Mi imamo dosta napadački orijentirane igrače, imamo nekoliko vrlo kvalitetnih braniča i nekoliko specijalaca, koji će na ovakvim velikim utakmicama napraviti taj posao.
Koliko se takva obrana sprema?
– Dugo, od prvog dana. Napad je lakše pripremiti kada imaš takve igrače, to je minimalan posao, a mi smo pokriveni na svim pozicijama, vanjskim i unutarnjim. No, obrana se sprema dugo, od prvog dana. I duže…


HRVATSKA – AUSTRALIJA 11:6


(2:1, 3:1, 3:2, 3:2)
LONDON – Vaterpolska arena. Gledatelja 4.500. Suci: Spiegel (Njemačka) i Uhasz (Mađarska).
HRVATSKA: Pavić, Burić, Bošković 2 (1), Dobud 2, Joković 3, Buljubašić, Muslim, Bušlje, Sukno 2 (1), Barać, Hinić 1, Obradović 1, Vićan.
AUSTRALIJA:  Dennerley, Campbell, Cleleland, Cotterill 1, Younger, Beadsworth, Roach, McGregor 1, Whalan 3, Woods 1, Howden, Miller, Clark.
Peterci: Hrvatska 2 (2), Australija 0.
Iskorištenost igrača više: Hrvatska 7-10, Australija 2-7.
Tri isključenja: Cleland (28′).