Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vijenci i svijeće za poginule vitezove

Autor: Z L

05.08.2012. 22:00
Vijenci i svijeće za poginule vitezove

Foto: Zvonko KUCELIN



U spomen na sve poginule u Domovinskom ratu, a u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, jučer su na Gradskom groblju u Zadru kod Središnjeg križa polagani vijenci i paljene svijeće. Vijence su položili predstavnici Državne uprave, Grada Zadra i Zadarske županije, vojske i policije te udruga proizašlih iz Domovinskog rata i političkih stranaka. Nakon polaganja vijenaca održana je i kratka molitva za poginule hrvatske vitezove.
U Biogradu na Moru vijence i svijeće u znak sjećanja na poginule na gradskom groblju položili su predstavnici gradskih vlasti na čelu s gradonačelnikom Ivanom Knezom, predstavnici stranaka i UHDDR Biograd na Moru.
Načelnik Posedarja Ivica Juričević i predsjednik Općinskog vijeća Niko Zekić s braniteljima su položili vijence i zapalili svijeće kod Zelenog hrasta i na Jurjevcu.
U Benkovcu je program obilježavanja započeo u 8.30 kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana, gdje su položili vijence i zapalili svijeće predstavnici Gradskog vijeće, UHDDR-a, HVIDR-e Benkovac i PU Benkovac. Budnicu ulicama Grada Benkovca svirala je stankovačka limena glazba, a u 11 sati služena je sveta misa za Domovinu u župnoj crkvi Male Gospe u Benkovcu.
UHDDR općine Sv. Filip i Jakov u suradnji s Općinom svečano je obilježio blagdan jutarnjom budnicom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, te ispred Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.
Izaslanstvo grada Nina predvođeno gradonačelnikom Emilom Ćurkom položilo je vijence i zapalilo svijeće pred središnjim križem na gradskom groblju, te ispred vječnog počivališta branitelja Alena Glavana.
Izaslanstvo Općine Ražanac s načelnikom Dragutinom Miočićem prisjetilo se poginulih ispred spomenika Galebovi u centru Ražanca, te spomenika hrvatskim braniteljima u Radovinu. U Privlaci su načelnik Ive Surić s pratnjom te izaslanstvo privlačkog HDZ-a položili vijence i zapalili svijeće ispred centralnog križa na mjesnom groblju te ispred spomen-obilježja privlačkim žrtvama komunističkog terora i nasilja na mjesnom groblju, pogubljenima tijekom Drugoga svjetskog rata u razdoblju od 1943. do 1945. godine.
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti kao i Dan hrvatskih branitelja svečano je obilježen i na otoku Viru. I tamo je izaslanstvo predvodio načelnik Kristijan Kapović.