Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mladen Utković peti put osvojio vršku alku!

Autor: Velimir Brkić

05.08.2013. 22:00
Mladen Utković peti put osvojio vršku alku!

Foto: Velimir BRKIĆ



Vršani su od davnina duboko vezani za ribe i ribanje, a slijedom razvoja turizma i turističke ponude oni su spojili i jedno i drugo što je kao splet novih okolnosti obogatilo cjelokupnu turističku ponudu mjesta


Svako mjesto svoju feštu ima, ali onakvu kakvu je doživjelo mjesto Vrsi, najmlađe općinsko središte u Hrvatskoj, teško je ponoviti. Više od pet tisuća posjetitelja, što domaćih, što turista, okupilo se na velikoj fešti na vrškoj rivi.
Ribarsku feštu je uz pokroviteljstvo Općine Vrsi organizirala općinska Turistička zajednica s predsjednicom, općinskom načelnicom Sandrom Vukić.
I ove godine je organizirana utrka kaića na tisuću metara, gdje je, kao i uvijek u Vrsima, pobjednik bio nepobjedivi Mladen Utković. Ovo mu je čak peta uzastopna pobjeda. Odmah iza njih su doveslali Marko Stojak, Mišo Zubčić, Šime Stojak. U potezanju konopa pečeni odojak i kašeta piva je otišla u ruke ekipi Stine iz Vrsi koji su povukli ekipu Baranjci iz Osijeka.
Posjetitelji su mogli vidjeti spektakularnu Vršku alku, koja se nigdje osim u Vrsima ne izvodi na ovakav način. Natjecatelji gađaju alku koja visi na četiri metra visine iznad površine mora te vožnjom u drvenom kaiću u punoj brzini moraju ostvariti što bolji pogodak, po mogućnosti “u sridu”. Prvo mjesto su osvojili alkari Ivan Zubčić i Denis Perinić Čičak i Milan Jordan, drugo Šime i Marko Stojak a treće Ante Utković i Marin Sabić.
Svatko je od nepreglednog mnoštva našao jedan dio ribarskog ugođaja, sredozemnog podneblja koji će mu ostati u trajnom sjećanju. Naime, Vršani su od davnina duboko su vezani za ribe i ribanje, a slijedom razvoja turizma i turističke ponude oni su spojili i jedno i drugo što je kao splet novih okolnosti obogatilo cjelokupnu turističku ponudu mjesta.
Vrhunac je vrška ribarska fešta doživjela na svićarenju, u natjecanju ribara na sviću, gdje su umjesto ribe ostima “lovili” naranče. Uz koreografiju pripremljenu u povodu dolaska svićara, posjetitelji su mogli vidjeti veliku bakljadu i vatromet na moru, gdje su svićari došli u pratnji osvijetljene jedrilice. Prvi vrški svićari su Šime i Marko Stojak.