Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Novi je kralj iz obitelji posljednjih iških lopižara

Autor: Minja Gugić

05.08.2013. 22:00
Novi je kralj iz obitelji posljednjih iških lopižara


Nije kralju bilo lako. Morao je častiti na sve strane, ali što je to za jednog kralja… Mandat mu traje godinu dana i njegovo će ime ostati upisano u otočnim knjigama koje se vode još od 1573. godine


Njegov mandat traje godinu dana, no iako nema nikakvu moć ni vlast, ima veliku čast jer je postao iški kralj i njegovo će ime ostati upisano u knjige o povijesti otoka koje se vode još od 1573. godine.
Biranje iškoga kralja uz puno domaćih i stranih gostiju, održano je u subotu navečer u sklopu manifestacije Iško kulturno ljeto koje je započelo 20. srpnja i uz gotovo svakodnevna, razna kulturna i sportska događanja traje sve do iza Vele Gospe – 17. kolovoza. Centralni je događaj ove iške manifestacije, upravo biranje iškog kralja koji svake godine na otok privuče sve više znatiželjnika, a osim toga sve više gostiju koji ljetuju na otoku upravo i termine svojih godišnjih odmora prilagođavaju svečanosti inauguracije.
Predrag Petrović Pepi postao je tako ovogodišnji iški kralj preuzimajći krunu od svog prehodnika Ivice Cvitanovića.
Ovaj profesor iških korijena, inače živi i radi u Zagrebu, i posljednji je iški lopižar.
– Obitelj ovogodišnjeg izabranog iškog kralja posljednja je obitelj koji se bavi izradom proizvoda od gline koji otočanima služe u svakodnevnom životu. To je obitelj koja nastoji očuvati tu tradiciju i sačuvati je od zaborava kao i mnoge druge vrijedne, otočne običaje. Biranje kralja odigralo se na tradicionalan način. Novoizabrani je kralj sa svojom svitom, gajetom došao morem iz mjesta Drage na kopno u Veli Iž. Uz njega su bile i naše sumještanke u otočnim nošnjama. Kad se iskrca na kopno, naš kralj nema crveni tepih, ali umjesto njega cijelom putem do centra mjesta gdje se treba obratiti puku ne smije hodati po tlu, već po janjećim kožicama – pojasnio je predsjednik iškog Kulturno umjetničkog društva Sloga, Milivoj Škorlić.
Iški kralj Predrag Petrović Pepi potom se obratio puku i rekao kako je ovo prvo “europsko” biranje iškog kralja te osim što je Hrvatska napokon u Europi i na otoku se protekle godine puno toga napravilo od uređenja seoskih puteva, igrališta, Doma kulture…
Nakon izbora, fešta na Ižu se nastavila do jutra, a novoizabrani kralj nije prošao “lišo”, morao je častiti na sve strane. Ali, što je to za jednoga kralja?!