Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pacijenti s dijagnozom PTSP premještaju se među kronične!

Autor: Suzana Bandić

05.08.2013. 22:00
Pacijenti s dijagnozom PTSP premještaju se među kronične!


Rodbina oboljelih od PTSP-a i ovisnosti u strahu da se zatvara odjel za njihovo liječenje i neizvjesnost gdje će s oboljelima. Službeni je stav kako je razlog za to ozbiljan incident koji se na tom odjelu dogodio, a neslužbeni kako je to početak kraja i liječenja PTSP-ovaca i ovisnika u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan


Rodbina pacijenta, bivšeg branitelja s dijagnosticiranim PTSP-om koji se liječi u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan na odjelu za anksiozno depresivna stanja i stanja stresa javila se redakciji Zadarskog lista u strahu da se taj odjel zatvara. Ispričali su nam da se na tom odjelu trenutačno liječi desetak bolesnika te da je svima njima dr. Arlena Sabljar dala rok od dva dana za razmišljanje i odluku žele li kući ili će se nastaviti liječiti na nekom drugom odjelu. Pacijent o kojem je riječ osim PTSP-a ima problema i s ovisnošću. Iako su ga njegovi bližnji pokušavali ranije nagovoriti na liječenje, on je to odbijao. Ovisnost je rješavao sam, “skidao” se u nekoliko navrata, ali i ponovno vraćao.
– Na tom je odjelu trenutačno osam pacijenata. Imali smo jednu izvanrednu situaciju zbog koje je bilo nužno donijeti neke odluke i provesti neke izmjene kako bi svi ostali naši pacijenti, pa i osoblje, mogli normalno funkcionirati. Sutra imamo sastanak na kojem ćemo donijeti neke konkretne odluke i zaključke vezano uz taj odjel – kratko je prokomentirala dr. Sabljar upućujući na da se za sve podrobnije informacije obrativo ravnatelju dr. sc. Mladenu Mavaru, kliničkom psihologu. To smo i učinili, a Mavar nam je odmah demantirao mogućnost da će se odjel, popularno zvana “dvica”, zatvoriti.
– Ne radi se o zatvaranju odjela, ali se na tom odjelu već dulje vrijeme događaju neke stvari pa smo morali poduzeti određene radnje. Grupicu koja se tu već udomaćila i koja je narušavala neko normalno funkcioniranje, pa čak i ugrožavala sigurnost i živote drugih pacijenata i osoblja, morali smo “razbiti”. Razmjestit ćemo ih na druge odjele i to je sve, a na njihova mjesta premjestit ćemo naše druge pacijente – kaže dr. Mavar ističući kako je povod za radnje koje su poduzeli bio incident koji je u petak navečer izazvao jedan korisnik nakon što se na odjel iz mjesta vratio u alkoholiziranom stanju.