Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Poskok s Velebita poginuo prvog dana Oluje

Autor: Velimir Brkić

05.08.2013. 22:00
Poskok s Velebita poginuo prvog dana Oluje

Foto: Velimir BRKIĆ



Spomenik su otkrili njegova majka Slavka Baljak i general Mladen Markač, ratni zapovjednik specijalnih redarstvenih jedinica MUP-a Republike Hrvatske kojeg su od milja zvali “Tata”


Na velikoj svečanosti u Lovincu, mjestu u Općini Poličnik, otkriven je spomenik pripadniku Specijalne policije Zadar Poskoci, Anti Baljaku Paji koji je poginuo na Velebitu prvog dana akcije Oluja, 4. kolovoza 1995. godine. Spomenik su otkrili njegova majka Slavka Baljak i general Mladen Markač, ratni zapovjednik specijalnih redarstvenih jedinica MUP-a Republike Hrvatske kojeg su od milja zvali “Tata”.
– Istinski junak Domovinskog rata poginuo je izvršavajući najsloženije zadaće na Velebitu, između Malog Alana i Tulovih greda, u bliskoj borbi prsa o prsa, s oko pet metara. Bilo je to jutro prije 18 godina, točno 6.20 sati, govori Pajin suborac Marko Čulina Maka iz Pridrage.
Ante Baljak Pajo je bio najelitniji i zasigurno najsposobniji Poskok sa savršenim psihofizičkim sposobnostima.
– Hrvatski vitez iz Lovinca u Domovinski rat je pristupio dragovoljno, bez poziva. Umjesto u školu poput svojih vršnjaka Pajo je čuvši zov domovine u 18 godini života samo želio doprinijeti ostvarenju višestoljetnoga hrvatskog i svog sna o slobodnoj, neovisnoj i demokratskoj hrvatskoj državi koju, nažalost, nije dočekao, kazao je njegov suborac i mještanin Marin Vedrić te nastavio:
 – Imao je tek 18 godina kad je kao pripadnik 112. brigada ZNG dao prisegu zajedno s dvojicom starije braće, 15. rujna 1991. U zadarske Poskoke dolazi u mjesecu listopadu 1992., podsjetio je Vedrić pred nepreglednim mnoštvom u centru Lovinca.