Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zmije – idealni kućni ljubimci

Autor: Hana Radulić

05.08.2013. 22:00
Zmije – idealni kućni ljubimci

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadranima se do kraja rujna pruža jedinstvena prilika da uživo i iz blizine razgledaju neke od zmijskih primjeraka poput crvenorepe boe, inače najveće zmije na izložbi dugačke jedan metar i 80 cm, kraljevskog pitona ili pak najvećeg guštera argentinskog tegua


Zmije, pauci, gušteri, žohari, crvi, životinje su koje Zadrani od jučer pa sve do konca rujna mogu razgledavati u prostorijama Callegra. Neobičnu i rijetku izložbu egzotičnih životinja priredila je u Zadru zagrebačka tvrtka Teraristika d.o.o. i njen vlasnik, ujedno vlasnik izloženih životinja Matija Mesic.
Sve izložene životinje bezopasne su i služe kao kućni ljubimci, koji i među hrvatskim građanima sve češće pronalaze dom.
– Skupljanjem i uzgojem gmazova i paukova bavim se već šesnaest godina, a izložbe organiziramo diljem Hrvatske sa svrhom upoznavanja i educiranja ljudi o ovim rijetkim životinjama koje često izazivaju bezrazložni otpor i gađenje, kaže Matija Mesić i naglašava da se posjetitelji izložbe i sami mogu uvjeriti kako ove životinje nisu opasne i da ih se može držati u rukama. Posebno su, doznajemo od Mesica, njima fascinirana djeca koja ih se, za razliku od odraslih, ne boje i rado ih primaju u ruku.
Zadranima se ovom izložbom pruža jedinstvena prilika da uživo i iz blizine razgledaju neke od zmijskih primjeraka poput crvenorepe boe, inače najveće zmije na izložbi dugačke jedan metar i 80 cm, kraljevskog pitona ili pak najvećeg guštera argentinskog tegua. Među izložbenim primjercima su i škorpioni, primjerice tarantule iz Južne Afrike i Amerike.
Smješteni u zasebnim terarijima, ponegdje mužjak i ženka zmije obitavaju zajedno. Nakon parenja i izlijeganja jaja, ono se oduzima i odnosi u inkubator nakon čega se za dva mjeseca izleže zmija. Ponekad u jaju budu i do tri zmijice. Jaje, koje inače zmija u prirodi sama grije, u terariju se majci oduzima kako se zmija prilikom ležanja na jaju ne bi previše iscrpila i oslabila.
Zmije su u terarijima uglavnom neaktivne, spavaju sklupčane ili smotane oko grane, a nešto aktivnije su tek navečer. Reagiraju na toplinu jer im vid nije jača strana, osim u zmija otrovnica koje vide bolje.
Neke od izloženih zmija smotane su u posudi s vodom kako bi se rashladile ili kako bi omekšale kožu koju, pojašnjava Mesic, odrasla zmija mijenja nekoliko puta godišnje, a mlada puno češće. Neke zmije zakopane su u piljevini. U pojedinim terarijima je svjetlo reflektora veće jer se takve zmije vole “sunčati” i treba im toplina, a neki terariji su manje osvijetljeni.
Vlasnik ovih egzotičnih životinja za hranjenje zmija uzgaja miševe štakore, ali i zečeve, koje zmija pojede svakih desetak dana. Živi “plijen” koji joj se dostavi u njenu nastambu zmija proguta cijelog, a onda hranu polako probavlja.
Što se tiče paukova oni se hrane žoharima i crvima koji se, također nalaze u izloženim terarijima, pa ih se može promotriti.
– Zmije ne zahtijevaju puno prostora i zahvalni su kućni ljubimci, kao i paukovi i gušteri, tvrdi još Matija Mesic i poziva Zadrane da za pristupačne cijene iskoriste priliku i upoznaju se s njegovim kućnim ljubimcima.
Cijena ulaznice za odrasle osobe je 40 kuna, za umirovljenike i studente 30 kuna, za djecu od 10 do 18 godina ulaznica stoji 20 kuna, a 10 kuna plaćaju djeca od 4 do 10 godina. Izložba je otvorena od 10 do 22 sata.