Giorgijeva budućnost lišena podjele na muški i ženski spol

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Spektakularna 3D projekcija na zgradi Arheološkog muzeja u Zadru u ponedjeljak navečer obilježila je otvaranje izložbe talijanskog umjetnika Andree Giorgia - Eternity, postavljene u organizaciji Zajednice Talijana Zadar u njihovim prostorijama do 24. kolovoza. Giorgi je jedan od predstavnika mlade inovativne struje talijanske umjetnosti, konkretno u ovom slučaju, umjetnik koji preispituje spol, stavljajući u fokus izloženih radova tijela/osobe lišene svakog distinktivnog obličja.

Izvrstan prijem

Poigravajući se pitanjem vanjskih odrednica muškog ili ženskog spola, „oduzimajući" ih likovima svoje umjetničke inspiracije, Giorgi, kao što to sugerira i sam naziv izložbe - Vječnost, vrlo provokativno pred posjetitelje izbacuje tezu kako će budućnost biti lišena podjele na muški i ženski spol, kakvim ga danas prepoznajemo, barem što se tiče većine svjetske populacije. Njegovi likovi nemaju uvriježena muška ili ženska obilježja, nemaju lica, ne prenose „poruku" mimikom - oni su bića iz budućnosti, bezvremenska, besprostorna emocija. Ideja je to koja već sama po sebi izaziva kontroverze, a posebice kada ju imate prilike doživjeti/vidjeti preko cijele fasade jednog dijela Arheološkog muzeja, tik do crkve Sv. Marije. Giorgiju su u realizaciji te projekcije, koja je, sudeći po komentarima uzvanika i slučajnih prolaznika, izvrsno primljena, pomogli u tvrtci za satelitske telekomunikacije Novi link, koja je osigurala tehničku podršku. Zahvaljujući Giorgiju, Zajednici Talijana, Novom linku i svim ostalim uključenim u ovaj projekt, tisućljetni je zadarski Forum u ponedjeljak navečer bio „obojan" bojama i protagonistima budućnosti, koji su se savršeno uklopili na spomenutu fasadu.

Izložba dp 24. kolovoza

Službeno otvaranje izložbe održano je, spomenuto, u prostorijama Zajednice Talijana, gdje su se uzvanicima obratili predsjednica Zajednice Rina Villani, njen suprug, akademski slikar Adam Marušić, predstavnik Novog linka Josip Marcelić, kao i sam autor.

Svi su oni izrazili zadovoljstvo održavanjem izložbe, posebice zbog povijesnih poveznica Ancone, odakle dolazi Giorgi, i Zadra, ističući kako kultura treba nadići nacionalne okvire.

Izložba ima i svoj humanitarni karakter, o čemu je par riječi rekao Marcelić, s obzirom da je njegova tvrtka kupila preko 100 majica od kluba roditelja nedonoščadi „Palčić", pomažući na taj način njihov rad, koje su dijelili po gradu. Projekcija je jedinstvena na svijetu i po tome što je snimana dronom koji je letio iznad Foruma kako bi prikupio materijale za HD snimak iz zraka. Izložba se može pogledati svakim danom od 10 do 12 i od 18 do 20 sati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno