Smrt Kreše Ćosića povezala zadarskog novinara i legendarnog franjevca

Slika korisnika valentinam
Fra Bonaventurine razglednice Dragi Mariću
Pročitavši njegov feljton o Kreši, fra Bonaventura je zadarskome novinaru Dragi Mariću slao razglednice sa zahvalom i čestitkama
Jedna od dviju razgrednica koje je fra Bonaventura poslao D. Mariću

Teško da se može naći netko u Hrvatskoj tko nije čuo za legendarnog franjevca fra Bonaventuru Dudu koji je u četvrtak preminuo  u 94. godini života u franjevačkom samostanu u Varaždinu. No, malo  njih zna da je ovaj teolog, pisac, poliglot i dopisni član HAZU-a bio veliki  prijatelj i obožavatelj jedne druge hrvatske  legende, one košarkaške - pokojnog Kreše Ćosića. Krešu je fra Bonaventura cijenio i kao sportaša, ali  prvenstveno kao iznimnog čovjeka i vjernika koji je, kao pripadnik mormonske zajednice, iskreno slijedio put svoje vjere.

  Krešo je, nakon svoje smrti, fra Bonaventuru na neki način zbližio i s  poznatim zadarskim novinarem i publicistom Dragom Marićem. Naime,  nakon što nas je zauvijek napustio veliki košarkaš, Marić je  objavio  o njemu jedan vrlo zapaženi feljton. Krešina supruga Ljerka dala ga je fra Bonaventuri, a on je, u svom uzvišenom stilu franjevačke poniznosti, u dva  navrata poslao zadarskome novinaru razglednice kojima mu je zahvalio  i čestitao na feljtonu posvećenom velikome Kreši.

- Danas sam od gospođe Ljerke, na misi za pokojnog Krešu Ćosića (bili  su i Zadrani), primio sve Vaše napise, pročitao sam i čestitam - napisao  je u svibnju 2002. fra Bonaventura Dragi Mariću na poleđini razglednice  koja prikazuje zagrebački franjevački samostan na Kaptolu. Dva mjeseca  prije toga, zadarskome je novinaru od istog pošiljatelja stigla razglednica  kojom ga obavještava da je primio njegovu pošiljku napisa (1-12) i koja  mu "znači veliki dar"pozdravivši ga riječima "Bog s Vama", a u post  scriptum dodao kako je kupio "Pressing" i u njemu pročitao Dragin tekst  o Kreši.

- Kao dugogodišnji novinar kontaktirao sam s tisućama ljudi. Od njih  bih možda mogao izdvojiti stotinjak koji su na mene ostavili značajan  utisak, a trojicu bih posebno istakao: to su pokojni dr. Slavko Perović, zatim pokojni Krešo Ćosić i pokojni fra Bonaventura Duda, taj velikan misli  i duha - kazao nam je kolega Drago Marić koji je imao čast upoznati se i  podijeliti neke životne vrijednosti s ovim velikim čovjekom.

Fra Bonaventura Duda preminuo je kao 94-godišnjak u 76. godini redovništva i 68. godini svoje svećeničke službe. Ostavio je duboki trag u  hrvatskoj Crkvi, kulturi i društvu kao čovjek koji je uvijek bio spreman na  suradnju sa svima kojima je na srcu dobro ljudi.

- Njegovo prijateljstvo s obitelji Kreše Ćosića, ta simbioza duha jednoga franjevca i jednoga mormona, mogu biti putokaz kako bi ljudi danas  trebali živjeti i uzajamno se poštivati - kaže Drago Marić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno