Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

DOMAGOJ VUKOVIĆ: Ni radno ljeto ni upala mišića ne smetaju kad je Hrvatska u pitanju

06.08.2018. 14:00
DOMAGOJ VUKOVIĆ: Ni radno ljeto ni upala mišića ne smetaju kad je Hrvatska u pitanju


Za Domagoja Vukovića ljeto nije vrijeme kad se koristi godišnji odmor. Iako Zadar započinje pripreme s novim trenerom Alešom Pipanom tek sredinom kolovoza 25-godišnji Riječanin sa dresom natopljenim znojem i upalama mišića žestoko brusi formu sa tzv. B reprezentacijom u Sv. Martinu gdje se igrači pod vodstvom izbornika Dražena Anzulovića pripremaju za predstojeći Kup Borislava Stankovića u kineskom Shenzenu. Velika je čast biti dijelom reprezentacije, pa makar to bila i ona rezervna postava, jer će mnogima u njoj turnir u Kini biti i prijemni za nastavak kvalifikacija za SP u Kini 2019. godine već 14. rujna u Osijeku kad Hrvatska ugošćuje Litvu. Uz Vukovića, od igrača Zadra je u Sv. Martinu još i Lovre Bašić, a atmosfera je po riječima Vukovića unatoč naporima savršena.
– Neki će pomisliti da je ljetni period grijeh potrošiti na reprezentaciju, ali ni u jednom trenutku nisam pomislio kako je teško ili bezvrijedno biti dijelom nacionalne vrste. Sve je super i odlično. Pogotovo zbog činjenice da se svi mi igrači koji idemo u Kinu izuzetno dobro poznajemo, ili kao suigrači u raznim klubovima ili kao protivnici uglavnom u HT Premijer ligi. Napor, upale mišića, teške ruke i noge… sve je to zanemarivo prema osjećaju da si izabran kao jedan od 12 koji će predstavljati svoju zemlju.


Kineske nepoznanice
Domagoj naravno uz odličan štimung u bazi hrvatske reprezentacije očekuje i pravu priliku u Kini. Igraju se od 13. do 17. kolovoza tri utakmice, protiv domaćina Kine, Finske i Tunisa. Jako će biti važno pokazati na tim utakmicama da se može računati na njega i u onim ozbiljnijim utakmicama A selekcije u nastavku kvalifikacija za svjetsku smotru.
– Naravno da očekujem pristojnu minutažu, jer mislim da mogu doprinijeti ovoj reprezentaciji. Svjesni smo svih nas 12 da je ovaj turnir svojevrstan filter za kvalifikacije čiji nastavak je već sredinom rujna. Iako je turnir u Kini više egzibicijske prirode mi ga tako ne shvaćamo i želimo u svim utakmicama koje nas tamo očekuju pružiti naš maksimum i probati u svima pobijediti. Protivnici su pomalo egzotični pogotovo za nas koji smo trenutno u reprezentaciji, jer smo uglavnom svi osim Bruna Skokne već godinama u domaćoj ligi i nismo imali dosad prilike se susretati sa kineskim i tuniskim igračima, pa i ne znamo zapravo što očekivati. Zato će biti baš zanimljivo vidjeti uživo i taj dio priče.
Zadar osim Luke Božića u prvom dijelu kvalifikacija za SP u Kini nije imao priliku participirati sa svojim igračima u nacionalnoj vrsti. Da nije bilo ozljede Kristijana Krajine prema Kini bi sredinom kolovoza otišla čak trojica igrača. Ovako sa Lovrom i Domagojem šestinu te reprezentacije će popunjavati klub koji u posljednje vrijeme se ne može baš pohvaliti sa svojim seniorskim reprezentativcima.
– Šteta je za Kikija, jer je definitivno zaslužio biti na ovom popisu putnika za Kinu. Što reći nego da je i meni i Lovri izuzetna čast biti dijelom reprezentacije. I Lovre i ja smo kroz mlađe kategorije bili često u odabranoj vrsti tako da nam nije strano biti u kampu i žrtvovati se za nacionalni dres. Sigurno da je dobro što se i najkošarkaškiji grad u Hrvatskoj može konačno pohvaliti s reprezentativcima i to je u biti potvrda kvalitetnog rada pogotovo lanjske sezone kad je Zadar bio pravo osvježenje na regionalnoj i domaćoj košarkaškoj sceni.


Ivanov i Pipan
Nakon kineske reprezentativne epizode nije u raspored upisan odmor već će se direktno iz zrakoplova krenuti na pripreme koje će predvoditi novi trener na klupi Zadra, Aleš Pipan. Od vas se ove sezone očekuje nakon kontrolirane minutaže prošle sezone potpuna afirmacija. Za to će po njegovim riječima trebati samo više minuta, a ostalo će doći samo po sebi.
– Pratim iz Sv. Martina najnovija događanja u klubu i drago mi je da se polako, ali sigurno počeo kompletirati roster za novu sezonu. Vidim da je došao Petar Marić koji je jako dobar igrač, kao i Amerikanac Mario Little. Još lani na jednoj od medijskih konferencija je direktor kluba izjavio da su Littlea zakaparili za sljedeću sezonu što je dokaz da se radi o igraču koji će kvalitativno podignuti Zadar na višu razinu. Ostao je gro momčadi od prošle sezone i uz još jednog do dva pogođena stranca kao što je bio slučaj lani možemo se nadati dobroj sezoni.
Momčad Zadra nije doživjela tektonske promjene u odnosu na lanjsku sezonu kao što je to često bio slučaj na prijelazu sezona u bližoj prošlosti. Nema Jakova Vladovića i Ive Ivanova, a posebno odlazak Ivanova za vas je znak da ste predodređeni za ulogu nositelja igre u nadolazećoj sezoni. Kao obrazac može poslužiti vaša fenomenalna partija na Višnjiku prošle sezone protiv prvaka lige Budućnosti.
– Vjerujte mi da bih iako želim više igrati pristao da je Ive ostao, jer takvog igrača i čovjeka teško se može negdje naći. No, tako je kako je. Sport je često nemilosrdan i u njemu nisu dopuštene prevelike emocije. Ive je otišao u MZT, a ja se nadam da ću uspjeti dobiti priliku koju očekujem ove sezone. Smatram da mogu i da trebam dobiti veću minutažu te da ću opravdati očekivanja trenera, suigrača, a i zadarske publike, a onda će i doći više takvih izvedbi kao što je bila ta moja protiv Budućnosti.
Trener Pipan je na svom predstavljanju iznio ciljeve za sezonu 2018./19. Finale domaće lige, a u regionalnom dijelu pokušati biti što boljim. Jesu li ti planovi realni, jer osjetno se podigla kvaliteta konkurenata pogotovo u ABA ligi.
– Teško je prognozirati išta, pogotovo u fazi kad se mnoge momčadi nisu još ni formirale. Pratim što se događa u svim klubovima i očito je da su teškaši poput Cedevite, Zvezde, Partizana, Budućnosti, pa Cibone i Olimpije vrijedno radili na dovođenju pojačanja. Zadar financijski još uvijek ne može pratiti te klubove i morat ćemo vrebati iz prikrajka kako bi došli do nekih svojih ciljeva. Bit će teško ponoviti lanjsku sezonu u ABA ligi kad smo se zamalo dočepali doigravanja. Trebamo odraditi prave pripreme, dovesti prava i karakterna pojačanja sa strane i moliti Boga da nemamo ozljeda. A onda uz našu vjernu publiku možemo potaknuti mnoge dobre stvari.




Sretan sa Zadrom, Zadar sretan s njim
Iako ste tek napunili 25 godina života u svojoj karijeri ste promijenili dosad velik broj klubova. Od matičnog Kvarnera, preko Splita, Zagreba, Zaboka i Vrijednosnica Osijeka ste završili na Višnjiku. Zadar je izgleda prva konstanta u vašoj dosadašnjoj karijeri.
– Istina, dosta sam lutao po A-1 ligi i bio mi je u jednom trenutku već malo zabrinjavajuće hoću li se uspjeti igdje ustaliti i pokazati da vrijedim. Pun pogodak je bio za mene dolazak u Zadar i nadam se da ću ove sezone uspjeti pokazati ono što mogu i znam. Uz klub sam vezan višegodišnjim ugovorom, dosad je sve ispoštovano što se tiče financija tako da sam uistinu sretan što sam u Zadru sve ovo vrijeme. A da ne spominjem koliko sam zavolio sami grad i ljude. Baš mi odgovara, odlično sam se snašao te mogu kazati da u ovih dosad godinu dana imam samo riječi hvale i da nisam ni jedne sekunde doživio nešto neugodno.