Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

FOTOGALERIJA: Zadar obljetnicu “Oluje” proslavio uz Prljavo kazalište

06.08.2018. 08:33
FOTOGALERIJA: Zadar obljetnicu “Oluje” proslavio uz Prljavo kazalište


Prljavo kazalište dvosatnim je koncertom održanom na Forumu u Zadru u povodu obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti dokazalo kako unatoč 40 godina na glazbenoj sceni još uvijek mogu "prašiti".
Unatoč tome što je bend duplo stariji od većine posjetitelja koji su ih došli vidjeti i poslušati, Mladen, Jajo i ekipa dokazali su da rokeri s godinama postaju samo još bolji. Hrvatski najdugovječniji rock sastav, koji je trenutno na turneji u povodu obilježavanja 40 godina postojanja, koncert je otvorio otvorio pjesmom Radio Dubrava, nakon koje su uslijedili stari i novi hitovi, od "Sve je lako kad si mlad", preko novije "Djevojka od milijun dolara", pa setom laganih pjesama gdje su se nadopunjavale "Tu noć kad si se udavala", "Moj bijeli labude" s drugim laganim hitovima.
Jasenko Houra i publika kao jedno su zapjevali "Heroj ulice", a nedugo nakon toga Prljavci su odsvirali prigodnu "Lupi petama" nakon koje je zagrmio veličanstven vatromet, koji je sve posjetitelje ostavio bez daha.
Prljavci su pričekali kraj vatrometa te se u jednom trenu činilo kao da je koncert gotov, ali nakon vatrometa krenula je prava "ludnica" jer su zasvirali neke od svojih najvećih hitova: "Previše suza u mom pivu", "Mi plešemo" u kojoj se publika nadmetala tko će glasnije otpjevati, te "Ruža hrvatska". Za sam kraj ostavljena je "Marina", a Mladen Bodalec oprostio se od publike otpjevavši "Uzalud vam trud, svirači".
Publika je sve pjesme znala od riječi do riječi, a među onima koji su došli na koncert bilo je svih generacija, od djece koju su doveli roditelji, do onih starije životne dobi, čiji se životni put isprepleo s putem Prljavog kazališta, čije su pjesme činile savršen soundtrack života- od mladenačkog punka i buntovništva te nesretnih prvih ljubavi, preko domoljubnih pjesama u ratu, do smirenja na zadnjim albumima i sjećanja na dane ponosa i slave.
Inače, Jasenko Houra pokrenuo je bend još davne 1977. godine s ekipom iz zagrebačke Dubrave, a ime su odabrali po jednoj epizodi stripa Alan Forda. U svom ranom djelovanju Prljavo kazalište bio je punk sastav, mada su težili da zvuče poput britanske rock skupine The Rolling Stones, čiji su bili veliki obožavatelji. Prvi nastup imali su 1978. godine na koncertu u organizaciji časopisa 'Polet', gdje su se pokazali kao žestoki punk sastav. Mladen Bodalec dolazi u band 1985. godine nakon što je sastav napustio Davorin Bogović. Od tog perioda do danas s Prljavim kazalištem snimio je deset studijskih i tri uživo albuma.