Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

GRAD: Mjesta ima dovoljno! IZNAJMLJIVAČI: Na 995 parkirališnih mjesta dnevno dođe 18 tisuća vozila!

07.08.2018. 13:00
GRAD: Mjesta ima dovoljno!  IZNAJMLJIVAČI: Na 995 parkirališnih mjesta dnevno dođe 18 tisuća vozila!


Kako smo već pisali, iz Udruge iznajmljivača Zadar nedavno su gradonačelniku Dukiću poslali otvoreno pismo vezano uz problem parkinga na Poluotoku u kojem ga traže da revidira odluku donesenu 1. lipnja. 2018., a kojom je parkiranje na Poluotoku ograničeno na maksimalno tri sata.
Iz Udruge su naglasili kako im stižu pritužbe i negativne recenzije od strane gostiju koji borave na Poluotoku zbog loše organizacije parkinga. Smatraju da gostima, koji borave u privatnim smještajima, hotelima i hostelima, ova odluka uvelike smanjuje komfor jer svaka 3 sata moraju preparkiravati svoje vozilo.
Iz Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Zadra kažu kako nije točno da se radi o parkirališnim mjestima na cijelom Poluotoku, kako to navodi Udruga iznajmljivača, već se odluka odnosi na Liburnsku obalu i Obalu kralja Tomislava, a njome je poboljšana protočnost vozila.
– Izmjena Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja o ograničenju korištenja parkirališnog mjesta na maksimalno tri sata odnosi se isključivo na 300 mjesta u prvoj zoni – Liburnskoj obali i Obali kralja Tomislava. Tako je poboljšana protočnost vozila na Poluotoku, a time i lakše pronalaženje slobodnog parkirnog mjesta posjetiteljima, ali prije svega građanima, odgovorili su iz Grada dodavši kako, unatoč odluci, smatraju da i dalje ima dovoljno parkirališnih mjesta s neograničenim vremenom korištenja.


900 parkirnih mjesta
– Sva preostala parkirališna mjesta na Poluotoku, njih 900, i uz sam obod Poluotoka, oko 500 mjesta, ostala su u istom režimu s neograničenim vremenom korištenja parkirališta. Prema tome, nije točna tvrdnja kako je ta Odluka na bilo koji način utjecala na negativne recenzije i nanijela ikakvu štetnu posljedicu za zadarski turizam, sigurni su u Gradu Zadru.
Međutim, Danijel Radeta, predsjednik Udruge iznajmljivača Zadar, nije zadovoljan odnosom Grada prema njima i smatra da je situacija u gradskom turizmu jako loša, na što ukazuje i ostavka direktora Turističke zajednice Ante Radosa.
– Nismo dobili nikakav odgovor na naše pismo, jedino potpuno nerazumijevanje od gradske vlasti. Ovo što se trenutno događa je jako loše, ostavka direktora TZ Zadra logičan je slijed nakon svega što se događa u gradskom turizmu, kazao je Radeta.
Što se tiče odgovora iz Grada kaže kako to nije argument te kako turisti koji dolaze u Zadar ne čitaju pravilnik Obala i lučica i ne mogu znati zašto se to događa u našem gradu, niti ih treba zanimati.
– Na cijelom Poluotoku imamo svega 995 parkirnih mjesta, a dnevnu potrebu za parkingom ima preko 18 tisuća vozila! Oni se pravdaju da je riječ o 300 parkirnih mjesta, ali kada turisti dolaze, jedva pronađu parking, a ako ga i pronađu, prvo što vide je to ograničenje na tri sata. A to je najvjerojatnije bio jedini slobodan parking na Poluotoku. Turisti dolaze u neugodnu situaciji, moraju razmišljati o automobilu, hoće li dobiti kaznu, hoće li uopće pronaći automobil na istom mjestu na kojem su ga ostavili, kazao je Radeta dodavši kako ova odluka nije ništa konkretno riješila već je napravila samo probleme iznajmljivačima.


Malo grintaju naši
– Dobivamo svakodnevne prigovore od strane turista, općenito na rad parking službe, prigovor osim za ograničenje parkiranja na tri sata imamo i za aparate za parking, kazao je objasnivši kako većina i dalje prima samo kovanice što turiste dovodi u situaciju da moraju imati preko 40 kuna u sitnom novcu da bi platili parking.
Kontaktirali smo i Ivana Mišulića, predsjednika MO Poluotok, koji nam je kazao kako, od kada je snagu stupila nova odredba o parkingu, nikakve pritužbe od iznajmljivača na samom Poluotoku nije dobio.
– Nismo dobili nikakvih pritužbi od iznajmljivača, što ne znači da se u naredno vrijeme netko neće potužiti, kazao je.
Također, situacija "na terenu" također ne ukazuje na nikakve probleme s parkingom, kaže voditelj Parking službe Zvonimir Višak.
– Do 19 sati na Poluotoku se bez problema može pronaći mjesta. Govorim o predjelu od mosta prema Đigi. Ima mjesta za svih. Tek nakon 19 sati, već je teže pronaći mjesto što je za ljeto sasvim normalno, kazao je dodavši kako se odluka o ograničenom parkiranju poštuje.
– Poštuje se, pogotovo stranci, nema nikakvih problema i kazni ima jako malo. Malo grintaju ovi naši, ali to je uobičajeno. Odluka je na snazi do 31.8. , te se već od 1.9. parking vraća na stari režim, kazao je. Što se tiče aparata za naplatu parkinga, Višak je kazao kako primaju i kartice i papirnati novac i kovanice te kako njihovo korištenje ne može biti jednostavnije.




Svi bi u grad automobilom
Situaciju s parkiranjem na Poluotoku prokomentirao nam je i jedan iznajmljivač koji je htio ostati anoniman. Kazao je kako je situacija kod malih iznajmljivača ista u svim gradovima te kako je nemoguće garantirati parking turistima koji žele apartman u centru Zadra, Splita ili Dubrovnika.
– Apartman u centru uvijek će biti superatraktivan i parkinga gotovo nikad nema blizu. Mislim da većini stranaca ne predstavlja problem pakirati automobil u javnoj garaži kod TIZ-ovih zgrada, već im je problem kako s koferima doći do pozicije. Ali, na koji način svima udovoljiti? – kazao je dodavši kako bi najbolje bilo da se betonira more sve do Preka i onda će eventualno biti dovoljno parkirnih mjesta!
– Turisti i mi, svi hoćemo u grad, automobilom. Takvi smo. Ne znam koliko bi desetaka tisuća parkirnih mjesta bilo dovoljno da zadovolji ove turiste kada se sjate na Poluotok? Ako zbrojimo broj ležajeva na Poluotoku koji je u tisućama i stanovništvo Zadra koje po cijelu zimu nema gdje parkirati, a kamoli ljeti, dolazimo do brojke koju je fizički za Poluotok nemoguće zadovoljiti, kazao je uz zaključak kako je to problem koji će se teško riješiti.