Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Iški akvarel Ane Trninić oduševio publiku

07.08.2018. 08:18
Iški akvarel Ane Trninić oduševio publiku


Subota navečer u Velom Ižu bila je rezervirana za predstavu „Iški akvarel“, autorice Ane Trninić u izvedbi Iške amaterske glumačke družine. Pred prepunom dvoranom Doma kulture četvero glumaca izvelo je predstavu koja kroz komičan način govori o nekim ključnim problemima s kojima se susreću žitelji mnogih dalmatinskih otoka – od nedostatka vode, preko loših brodskih veza i povezanosti s kopnom, do kritike komunalnih usluga i plaćanja brojnih računa za usluge koje ne koriste.
– Predstavu sam nazvala Iški akvarel jer prikazuje kolorit ljeta i kolorit zime, te kako zimske kiše operu boje ljeta u jednom otočnom mjestu koje preko zime opusti, rekla nam je autorica teksta Ana Trninić. Ona je bila i glumica, a uz nju je na pozornici bila Maja Marjan, Damir Sutlović te Kristijan Brnadić.
Inače, predstava počinje tako da televizijska ekipa dolazi na Iž snimiti emisiju „Slike malih mjesta“. Dočekuju ih mještani i reporter, kojega igra mladi Kristijan dolazi u jedan stari dvor te susreće dvije srednjovječne i živopisne Iške koje su utjelovile Ana i Maja te jednog poduzetnika koji gradi apartmane i betonira što stigne, a kojega glumi Damir Sutlović. Oni reporteru pričaju razne zgode i nezgode iz mista te svatko iznosi svoj kut i gledište na život, a sve kroz prizmu humora te se neke teme dovode do apsurda. Primjer je turizam za koji zaključe da će tijekom zime zvati turiste da dođu brati masline, a na što poduzetnik kaže kako će on dovesti turiste da zidaju kuće te da oni njemu plate za to.
Uz puno smjeha publiku je zabavila i klapa Slanac koja je zapjevala nekoliko pjesama, a na kraju je cijela dvorana zapjevala nekoliko Oliverovih pjesama njemu u čast. O tome koliko su svi bili ganuti govori činjenica da unatoč velikoj vrućini nitko nije htio napustiti dvoranu već su svi ostali do kraja pjesme.