Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Muškarca u polju kod Zemunika ugrizla crna udovica!

07.08.2018. 19:23
Muškarca u polju kod Zemunika ugrizla crna udovica!


Zbog ugriza crne udovice u subotu je liječničku pomoć u zadarskoj bolnici zatražio stariji muškarac. Kako doznajemo od dr. Edija Karuca, zamjenika ravnatelja Opće bolnice Zadar, muškarcu je odmah dan protuotrov te je u nedjelju otpušten na kućnu njegu.
– Pacijent nam se obratio radi ugriza crne udovice u predjelu šake. Nakon što je primio protuotrov zadržan je na jednodnevnom promatranju, a budući da je dobro reagirao na lijek, po proteku od 24 sata otpušten je, kazao je dr. Karuc dodajući kako je ovo prvi ugriz crne udovice ove godine, što je ujedno i godišnji prosjek u zadarskoj bolnici. Dr. Karuc je kazao kako se protuotrov protiv uboda ovog opasnog pauka uvozi iz inozemstva te da ga u zadarskoj bolnici na zalihama ima dovoljno, kao i protiv ugriza zmija otrovnica.
Ovaj stariji muškarac je, kako smo neslužbeno doznali, u kontakt s opasnim paukom prepoznatljivom po crvenim šarama na crnom tijelu došao u polju nedaleko Zemunika dok je obavljao radove. Inače, crne udovice se obično nalaze vrlo blizu tlu, pri dnu mladih maslina, panjeva, uz rubove poljskih jaraka, u žitu ili travi, ispod ili kraj velikog kamenja. Sam ubod je bezbolan pa nerijetko osobe niti ne osjete da ih je pauk ugrizao sve dok se ne pojave privi simptomi. Oni se javljaju 10 do 40 minuta nakon ugriza u vidu crvenila i blijedog areala, a u nekim slučajevima pojavljuje se i osip. Otrov ovog pauka nije smrtonosan, no vrlo je neugodan jer izaziva jake bolove u vidu jakih grčeva u mišićima, znojenja, preosjetljivosti na dodir, razdražljivosti, mučnine te ubrzanog disanja i povišenog krvnog tlaka.
Na području Zadarske županije ove godine zabilježena su i dva ugriza zmija.