Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Održano tradicionalno hodočašće Gospi od Zečeva

06.08.2018. 08:45
Održano tradicionalno hodočašće Gospi od Zečeva


U Ninu – najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu, koji je već od 7. stoljeća bio hrvatsko vjersko i kulturno središte, svetkovina Gospi od Zečeva jedna je od najstarijih tradicija koja slavi Majku Božju, a proteže se punih pet stoljeća.
Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti održano je hodočašće na otok Zečevo. Hodočasnici su pješice ranom zorom krenuli iz starogradske jezgre Nina preko Vrsi na otok Zečevo pritom se moleći da ih Gospa prati na njihovom životnom putu. Kip Gospe od Zečeva je nakon jutarnje mise, koja je održana u crkvi sv. Anselma u Ninu, procesijom prenesen do Gospinog mula odakle se brodicama polazilo na otočić. Tradicionalno je održana sv. misa na Zečevu u 11:00 sati. Povratak čudotvornog Gospinog kipa u crkvu sv. Anselma, nekadašnju katedralu, uslijedio je u popodnevnim satima te je položen na glavni oltar.
Davne 1516. na malom otočiću Zečevu koji se nalazi u ninskom arhipelagu, prema legendi se udovici Jeleni Grubišić ukazala Gospa u više navrata noseći poruke za narod. Jelena zbog straha nije nikome htjela reći za ukazanje. Ona je tražila potvrdu Gospe i otišla moliti pred njezin kip. U tom je trenu Gospin kip proplakao i tad je pastirica Jelena svima ispričala svoju priču o ukazanju i prenijela poruke za narod.
Brojna svjedočanstva vidjelaca tog ukazanja navela su biskupa Jurja Divnića da utemelji blagdan Gospe od Zečeva koji se obilježava ponedjeljkom prije blagdana Uzašašća.
Prema legendi kad su Turci harali ninskim krajem i provalili na otočić tamo su ubili tamošnje redovnike, zapalili crkvu, ukrali Gospin kip te ga odnijeli u Biograd odnosno Vranu. Je li kip čudotvorno dospio u Nin ili je otkupljen od Ninjana nije poznato. Legenda dalje govori da je kip bačen u more, a Gospa je sama "doplivala" do Nina. Kad je bila na pola puta crkvena su se zvona oglasila, te su ljudi ostavili posao u polju i pohrlili prema crkvi. Ugledavši Gospin kip u moru izvukli su ga i od tada je on u Ninu.
Još je u 14. stoljeću crkvica na Zečevu bila je jedna od brojnih crkvi koje su pripadale ninskoj biskupiji. Otočić Zečevo na kojem je smještena crkvica danas teritorijalno pripada Općini Vrsi, a svetištem upravlja Župni ured Nin.