Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

DAN OPĆINE NOVIGRAD Nagradili laureate i najavili brojne projekte

06.08.2019. 12:48
DAN OPĆINE NOVIGRAD Nagradili laureate i najavili brojne projekte


Općina Novigrad (Novigrad, Paljuv, Pridraga) prisjećanjem na poginule branitelje, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, kulturno-zabavnim i športskim događanjima, ribarskom feštom te svečanom sjednicom Vijeća obilježava svoj 26. rođendan, Dan općine.
Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj na povijesnim Škalinan podno tvrđave Fortica, koja od 13. stoljeća skriva dušu ovog pitoresknog mjesta, pred brojnim gostima, uzvanicima i dobitnicima godišnjih nagrada, istaknuto je da je vizija Općine poboljšati standard mještana kroz intenzivni razvoj turizma te srednjeg i malog poduzetništva.
– Osjećam osobno zadovoljstvo što ova općina iz godine u godinu ide dalje s projektima i razvojem što je dokaz da vlada zajedništvo ova tri mjesta, a tako će ostati i ubuduće, rekao je Antonio Sinovčić, predsjednik Općinskog vijeća istaknuvši kako se gotove sve odluke na sjednicama OV-a izglasavaju jednoglasno.
Dječji vrtić i reciklažno dvorište
Na spomen hrvatskoj državi i hrvatskom narodu himnu Republike Hrvatske otpjevala je klapa Donat, najstarija zadarska klapa s preko četiri desetljeća staža. Program je već tradicionalno vodila Ivana Zrilić, voditeljica Filmskog ureda Zadar.
– Zahvaljujući Ministarstvu državne imovine, koje nam je darovalo zemljište, te Ministarstvu zaštite okoliša i energetske učinkovitosti u tijeku su radovi na uređenju reciklažnog dvorišta vrijednog oko 2,6 milijuna kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose 2,2 milijuna kuna, kazao je Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad.
Općina se uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i darovanog zemljišta Ministarstva državne imovine izborila za 7,2 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za izgradnju dječjeg vrtića u Pridragi.
Motivirati mlade da ostanu kući
– Ovaj projekt će poboljšati kvalitetu života na području Općine, te motivirati mlade ljude i obitelji da ovdje ostanu živjeti, rekao je Klapan koji vodi brigu o ravnomjernom razvoju općinskih naselja, Novigrada, Paljuva i Pridrage.
Projekti Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta iznose 9.4 milijuna kuna s intenzitetom sufinanciranja u iznosu od 65 posto.
– Novigrad se odriče asfalta, te u suradnji s Ministarstvom kulture i Konzervatorskim odjelom Zadar,​ koja traje šest godina, ​popločavamo ulice. A kako bi se privela turističkoj svrsi, arheološki radovi se izvode i na tvrđavi Fortica, hrvatskoj utvrdi ličko-krbavskih velikaša, nekadašnjih gospodara Novigrada, ponosno će Klapan.
Projekt Aglomeracije, projekt stoljeća
LAG Bura provodi projekt uređenja i opremanja dječje igraonice u Novigradu.
– Svjesni smo svi da je izgradnja vodovoda i odvodnje ključni preduvjet razvoja turizma i života uopće. Na rješavanju toga problema zajedničkim snagama radimo već neko vrijeme kroz projekt Aglomeracija Karinsko i Novigradsko more te Podvelebitski kanal, pa ću ovom prigodom otkriti i jednu novost. Naime, tijekom kolovoza bit će objavljen postupak javne nabave za izradu studijske dokumentacije procijenjene vrijednosti 3,7 milijuna kuna, najavio je Božidar Longin, zadarski župan, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.
Protekle godine financijski su pomogli rad LAG-a Bure i FLAG-a Tri mora koji su jedni od bitnih kotačića ruralnog razvoja na području naše županije.
Zaštita izvornosti Novigradske dagnje
– Pored toga financirali smo su izradu specifikacije za dobivanje zaštite izvornosti Novigradske dagnje, koja je ove godine dobila zaštitu na razini Republike Hrvatske, te nam sada slijedi nastaviti put na zaštiti na razini EU, poručio je Longin uputivši poziv ovdašnjim OPG-ovima da iskoriste mogućnosti ostvarivanja županijskih potpora koje se nude na području ruralnog razvoja.
Na sjednici su između ostalih sudjelovali Božidar Kalmeta, prvi čovjek zadarskog HDZ-a, Josip Gulan, načelnik druge policijske postaje Zadra, Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar, Sandra Bek, ravnateljica Doma zdravlja, Zoran Škrgatić, ravnatelj županijskog Zavda za javno zdravstvo, zamjenici župana Šime Mršić i Šime Vicković i drugi.
Prigodnim slovima nazočnima su se obratili Davor Lončar, saborski zastupnik, i Miodrag Demo, izaslanik Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika koji Novigradu svako ljetu daruje jednu kazališnu predstavu.