Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

GLAS NARODA Hoćemo Ulicu zadarskih oriđinala

06.08.2019. 12:58
GLAS NARODA Hoćemo Ulicu zadarskih oriđinala


Nakon nedavne objave teksta u našem listu u kojemu smo iznijeli neka razmišljanja o (pre)imenovanju ulica i trgova u gradu, ne prestaju stizati svakojake reakcije i ideje čitatelja koji žele sudjelovati u kreiranju odonima u javnome prostoru. Građane koji nam se javljaju u pravilu upućujemo da se svojim idejama i prijedlozima obrate nadležnom odjelu Grada Zadra, poglavito iz razloga što smo nedavno objavili najavu gradonačelnika Branka Dukića da se do studenoga ove godine, pod nadzorom i vodstvom Upravnog odjela za kulturu i šport očekuje svršetak izrade Strategije razvoja kulture Grada Zadra za razdoblje 2019.-2026., a prema kojoj je predviđen integralni pristup brojnim temama pa tako i kulturnoj promidžbi Zadra na javnim površinama. Sve te aktivnosti, dodao je gradonačelnik, provest će se u suradnji s radnom skupinom, tj. povjerenstvom koje će se tek formirati, a koje će biti zaduženo za izradu prijedloga cjelovite prezentacije povijesti Zadra na javnim površinama, te će isti biti upućen na javnu raspravu. Dakle, bit će javna rasprava, pa pozivamo sve naše čitatelje koji su se obratili redakciji Zadarskog lista, da svoje prijedloge upute povjerenstvu koje će s tim ciljem biti formirano.
Prijedlog građana
Ovom prigodom, predstavljamo prijedlog jednog našeg sugrađanina koji nam se obratio apelirajući da bi Zadar jednu svoju uli(či)cu trebao posvetiti našim oriđinalima. A ima ih! Kažu da nije pravi Zadranin onaj tko ne zna ili nije čuo za jednu Palminu, Gracijelu, Beru Gušu, Ljubu, Zdenu Kumana, Vlaju…i još neka imena osoba čiji su se likovi kroz vrijeme nekako utkali u mozaik našeg kolektivnog imaginarija.
Još i danas se mnogi sjećaju kako je Gracijeli koja je umrla na Valentinovo 2005. na pokop došao »cili Zadar«, bila je jedna od ikona i simbola socijalne povijesti grada. U Zadru je nakon njezine smrti pokrenuta inicijativa da se u čast Gracijele Ulica Stomorica svakoga 14. veljače preimenuje u Ulicu Klare Gracijele Sutlović. Naš je predlagatelj danas možda realniji u svojoj zamisli, da se ne izdvoji ni jedan od njih nego da svi skupa dobiju svoju ulicu.
Imali su svoj »đir«…
Svaki od zadarskih oriđinala imao je svoj »đir«, svoju prepoznatljivost. Gracijela kao prijateljica noći, Bere koji je ljeti hodao u bundi, a zimi u sandalama, uvijek nasmijani Ljubo sudbinski vezan za svoj bicikl, Zdene Kuman, strastveni navijač Zadra koji bi na koncu uvijek pitao »ko dobio«, Vlajo zvani »daj kunu«…
Eto, i oni čine dušu jednoga grada, a Zadar se može pohvaliti bogatom lepezom likova koji su kroz svoje živote na ulicama grada obogatili kolorit svakodnevice. Mnogi od njih više nisu među nama i nekako nam fale. Bilo bi uistinu lijepo da im se posveti jedan gradski odonim – barem neka uličica, kaleta, prilaz…