Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vatrogascima otoka Iža autocisterna, zadarskim vatrogascima šumsko navalno vozilo

06.08.2019. 12:42
Vatrogascima otoka Iža autocisterna, zadarskim vatrogascima šumsko navalno vozilo


Vatrogasci nisu samo naši heroji, oni su i humani i solidarni. Zahvaljujući humanosti i solidarnosti Dobrovoljno vatrogasno društvo Veli Iž na otoku Ižu osvojilo je svojevrsni jackpot. Naime, Branko Dukić, gradonačelnik Zadra, predao je ključeve autocisterne koja će im umnogome pomoći u ovoj protupožarnoj sezoni. Riječ je o polovnom vatrogasnom vozilu marke MAN koje je DVD-u Veli Iž donirala Javna vatrogasna postrojba Zadar (JVP Zadar).
Veliko srce vatrogasaca
– U Gradu Zadru cijenimo naše vatrogasce koji svojim radom, trudom i zalaganjem brinu o sigurnosti naših žitelja i njihove imovine. Da bi u tome bili što uspješniji potrebna im je adekvatna oprema, važan dio te opreme su i vatrogasna vozila. Stoga mi je zadovoljstvo što će još jedno vatrogasno vozilo biti u sastavu naših vatrogasnih snaga i štititi žitelje otoka Iža, istaknuo je Dukić te je nastavio:
– Srce vatrogasaca je veliko. O načinu kako vatrogasci rade ne trebam govoriti. Svim vatrogascima želim vjetar u leđa i što manje posla, zaželio je Branko Dukić naglasivši kako će se vatrogastvo razvijati i dalje za dobrobit žitelja Grada Zadra i Republike Hrvatske.
Vatrogasne opreme nikad dosta. Ova je donacija za pohvalu koja će ovdašnjim vatrogascima koristiti za ovu i slijedeće protupožarne sezonu.
– Ovim putem bih se javno zahvalio Gradu Zadru i gradonačelniku Branku Dukiću te JVP Zadar i zapovjedniku Željku Šoši, kao i Borisu Joviću, zapovjedniku županijske Vatrogasne zajednice, što misle i brinu o otočkim vatrogascima, zahvalio se Ante Novaselić, zapovjednik Vatrogasnog društva Veli Iž koji broji 30-ak članova, od toga 11 aktivnih vatrogasaca. Na otoku Ižu živi maleni broj otočana, mnogi tek za vikende, blagdane i državne praznike dolaze na rodni otok. Najživlje je i najbrojnije tijekom ljetnih mjeseci kad otok Iž pohode turisti, naročito nautičari, te je prevencija od požara jedno od najvažnijih zadataka.
Ljudi, ne igrajmo se vatrom
– Sa sigurnošću mogu reći da ćemozahvaljujući donaciji autocisterne i navalnog vozila biti još jači i efikasniji te će Ižani, gosti i turisti, kada je riječ o vatrozaštiti, moći mirnije spavati, poručio je Novaselić.
Vatrogasci danas ne gase samo požare nego sudjeluju i u drugim intervencijama.
– Ljudi, ne igrajmo se vatrom. Dovoljna nam je opomena nedavni katastrofalni požar kod Šibenika, podsjetio je Ante Novaselić.
Ovoj hvalevrijednoj donaciji prethodila je kupnja malo rabljenog i dograđenog vatrogasnog vozila za potrebe JVP Zadar. Riječ je o vatrogasnom šumskom navalnom vozilu marke MAN zapremnine 3.500 litara i pumpom 3.000 litara u minuti. Opremljen je vatrogasnim monitorom (top) i s dva vitla, vinčom za izvlačenje i sa svom ostalom opremom za šumske požare.
– Kupili smo vatrogasno vozilo, šumsko/teretno vozilo staro 10 godina. Cijena s nadogradnjom koju je radila tvrtka iz Sv. Ivana Zeline je 960.000 kuna. Ovakvo novo vozilo košta oko dva milijuna kuna, rekao je Željko Šoša, zapovjednik JVP Zadar, koja broji 110 djelatnika i 16 sezonaca.
Operativno spremni na razne izazove
– JVP Zadar raspolaže s 30-tak vozila starih do 15 godina koja su tek prošla oko 3.000 kilometara. Osim novog šumskog/terenskog vozila vrijednog gotovo jedan milijun kuna raspolažemo s autoljestvama i zglobnom košarom, s tri navalna vozila, četiri autocisterne, šest šumskih vozila, tri terenca, šest manjih vozila za dopremanje ljudi, dva kombija, dva manja zapovjedna vozila, nabrojio je zadarski vatrogasac sa čak 41 godinu i tri mjeseca staža.
Osim navedenih na efektivnoj i nadasve prezentaciji vozila i isprobavanju vatrogasnog topa u dvorištu JVP Zadar nazočili su i zadarski pročelnik Joso Nekić, član Upravnog vijeća, te njegove kolege pročelnici Ivan Mijolović (financije), Ivica Katić (gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka) i Šime Erlić (EU fondovi).
– Pokazali ste da ste zaista operativno spremni na razne izazove koji nam se događaju, to stvara određenu dozu sigurnosti i ponosa, naglasio je Šime Erlić.