Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mala posveta velikim obljetnicama naše novije povijesti

06.08.2021. 10:55


Narodni muzej Zadar na svojim je mrežnim stranicama pokrenuo još jednu rubriku Vremeplov muzeja, uz ključnu riječ Domovinski rat, povodom 26. obljetnice VRO Oluja te ususret 190. rođendanu muzeja.
»Prošlo je 30 godina od početka Domovinskog rata i 26 godina od vojno-redarstvene operacije »Oluja«. Ožiljci i sjećanja još uvijek su svježi, a vremenski raspon dovoljno opsežan da sagledamo i ovom malom posvetom tim obljetnicama prisjetimo muzejskih izložbi i događanja posvećenih temi Domovinskog rata, počev od prve ratne izložbe 1993. do današnjih dana,« navodi se na stranicama muzeja te se nadalje podsjeća:


Aspekti Domovinskog rata
»Narodni muzej Zadar kao kompleksni regionalni muzej, a posebno kroz zbirke i djelatnost odjela Muzej grada Zadra, svojim poslanjem usmjeren ja na prikupljanje, čuvanje te stručnu obradu, edukativne aktivnosti i izlaganje dokumenata, predmeta, fotografija i spoznaja o ovoj temi. Time se tijekom godina u organizaciji Narodnog muzeja Zadar, ali i u suorganizaciji s brojnim braniteljskim udrugama, udrugama proizišlih iz Domovinskog rata i baštinskim ustanovama poput Vojnog muzeja MORH-a, Državnog arhiva Zadar, Hrvatskog memorijalno – dokumentacijskog centra, Ministarstva branitelja te u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama, Zadarskom županijom i Gradom Zadrom priređuju izložbe, predavanja, promocije, filmske projekcije, edukativni, umjetnički, pjesničko-recitatorski i komemorativni programi kojima se u sinergiji sa lokalnom zajednicom pronosi istina o Domovinskom ratu.«
Svaka od izložbi ili događanja, ističu u Narodnom muzeju Zadar, obrađivala je aspekt Domovisnkog rata iz svojeg kuta gledanja. Prva je izložba, priređena 1993. godine dala dječji pogled na rat i patnje djetinjstva u skloništu. Slijedile su humanitarne umjetničke izložbe, potom brojne fotografske dokumentarne i potresne izložbe koje su zorno progovarale o strahotama razaranja u Zadru i njegovu zaleđu, ali i heroju Vukovaru. Već 1994. dokumentarnom izložbom obilježilo se 3. obljetnicu osnutka 112. brigade HV, danas već tradicionalno dobrodošle u izložbenim prostorima ovog muzeja. Brojne su likovne i fotografske izložbe vrsnih hrvatskih umjetnika i fotografa činile dio prigodnog programa i posvete obljetnicama VRO »Maslenica« i »Oluja« ili datuma vezanih uz državotvornost i neovisnost – Dana državnosti, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Dana obrane Grada Zadra.


Legitiman, obrambeni i oslobodilački
Nadalje, zadarske škole u suradnji s muzejom o Domovinskom su ratu dale svoj prilog kroz učeničke radove i edukativna predavanja nastavnika i profesora. Zadarski pjesnici, književnici i glumci interpretirali su stihove i retke iz literature protkane ratnom zbiljom, a svojim glasom, glazbom i gestom sjećanje na godine stradanja evocirale su klape, zborovi i plesači. Predavanjima, svjedočenjima i izložbama pubika je saznavala o opasnostima i posljedicama preostalih mina, o važnosti i sudjelovanju žena u Domovinskom ratu, o znakovlju hrvatske vojske, o djetinjstvu provedenom u srpskom logoru kao i o umjetničkim sklonostima jednog generala.
Na stranicama se može pratiti dokumentirani pregled izložaba posvećenih Domovinskom ratu, od 1993. do danas, popraćen slikovnim i foto materijalima koji podsjeća na sve vidove muzeološko-dokumentarističke i umjetničke obrade ove važne teme u Narodnom muzeju Zadar.
»Domovinski rat – legitiman, obrambeni i oslobodilački ostvarenje je tisućljetne čežnje za slobodnom i neovisnom Hrvatskom, a Zadar sa širom okolicom kao važna strateška točka u njemu imao je presudnu ulogu tijekom ratnih operacija na putu k slobodi. Biti će nam i dalje čast i obveza kao baštinskoj ustanovi biti organizatorom, suorganizatorom i promicateljem vrijednosti, činjenica i istina o Domovinskom ratu budućim generacijama posjetitelja. Da se ne zaboravi…« poručili su iz Narodnog muzeja Zadar.