Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vatromet, vijenci, budnica, misa i moto defile »Od Branimira do Zvonimira«

06.08.2021. 07:21


 Obilježavanje 26. obljetnice VRO Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, počelo je još u srijedu polaganjem vijenaca na Gradskom groblju Zadar, gdje su brojna izaslanstva odala počast braniteljima koji su dali svoj život za domovinu. Proslava je nastavljena spektakularnim vatrometom u ponoć.
U četvrtak su na Gradskom groblju vijence položili zadarski antifašisti, a na ulice grada je izašla Gradska glazba Zadar, koja je izvedbom budnica sve podsjetila na ovaj važan dan, U katedrali sv. Stošije bila je misa za domovinu, a s Branimirove obale krenuo je moto defile Zadar – Knin »Od Branimira do Zvonimira«, koji tradicionalno organizira motociklistički klub »Beštije« pod pokroviteljstvom Zadarske županije.


Krug po Poluotoku
Organizator moto skupa Alen Vimer, predsjednik motociklističkog kluba »Beštije«, kazao je kako ih ni loše vrijeme nije omelo u naumu da stignu do Knina.
– Svake se godine tradicionalno okupljamo, kako bi defileom od Zadra do Knina odali počast stradalnicima Domovinskog rata. Uz pomoć i pokroviteljstvo Zadarske županije, okupili smo se na Branimirovoj obali, odakle smo se zaputili na krug po Poluotoku i zatim nastavili prema Benkovcu, gdje ćemo se pridružiti građanima Benkovca i pripadnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata na svečanom polaganju vijenaca. Nakon toga nastavljamo put prema Kninu, istaknuo je Vimer te kazao kako se nada da im loše vrijeme neće poremetiti planove.
– Neizmjerno nam puno znači doći u Knin, jer je među članovima »Beštija« mnogo branitelja koji su se borili u Domovinskom ratu. Ovom gestom oživljavamo emocije i odajemo počast poginulim braniteljima. Ovo je mala žrtva naspram one na koju su se oni odlučili kada su obukli vojnu uniformu, zaključio je Vimer.


«Beštije« u Benkovcu
Svečano je bilo i u Benkovcu, gdje su Grad Benkovac i Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata pripremili bogat program, koji je započeo u devet sati misom za poginule branitelje.
– Program se nastavio budnicom gradskim ulicama, a potom su na Trgu dr. Franje Tuđmana položeni vijenci. Građanima Benkovca i članovima udruga proizašlih iz Domovinskog rata na polaganju vijenaca pridružili su se i članovi motociklističkog kluba »Beštije« iz Zadra na svojem putu prema Kninu, kazao je Nedjeljko Genda, predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata iz Benkovca te dodao kako će se druženje nastaviti uz turnir u boćanju i vatromet.