Šef splitske Hitne oglasio se o postupanju u slučaju Matijanić

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
LEO LUETIĆ
Autor: 
Nemoguće da bi se oglušili ako je poziv upućivao na kritično stanje" – zaključio je razgovor Luetić
Ivo ČAGALJ/PIXSELL
Leo Luetić

Danas bi trebala biti izvršena obdukcija, nakon koje će biti i formalno poznat uzrok smrti novinara Vladimira Matijanića. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da u ovom trenutku ne može govoriti o tome je li bilo propusta u pružanju zdravstvene pomoći jučer preminulom Matijaniću jer će to utvrditi zdravstvena inspekcija koju je uputio.

Zdravstvena inspekcija će postupati, postupat će se i u Hitnoj medicinskoj pomoći (HMP) da se ustanove svi detalji, poručio je Beroš u Varaždinu dodavši kako je od jutra u nekoliko navrata kontaktirao ravnatelja KBC-a Split Julija Meštrovića.

Na upit o neadekvatnoj pomoći, odgovorio je kako u ovom trenutku ne može još ništa govoriti. Pokrenut je unutarnji nadzor u KBC-u Split te u splitskoj Hitnoj medicinskoj pomoći, koji će pokazati pravo stanje stvari, dodao je Beroš.

Beroš je rekao i da ne može vjerovati da “ikome u Hrvatskoj ne bi bio propisan lijek, ako to zdravstveno stanje zahtijeva”.

Šef Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije dr. Leo Luetić kaže da nije vidio objavu Matijanićeve partnerice Andree Topić, koja je detaljno opisala agoniju koju su prošli.

“Izvan Splita sam, nisam vidio objavu”, kratko je rekao Luetić za Slobodnu Dalmaciju.

Kaže da tek treba utvrditi činjenice.

“Čujte, svatko ima svoje iskustvo, nemoguće da bi se oglušili ako je poziv upućivao na kritično stanje” – zaključio je razgovor Luetić.

Ravnatelj splitsko-dalmatinskog Zavoda za Hitnu medicinu Leo Luetić izjavio je i kako su jučer “primili dva poziva i odmah intervenirali” u slučaju umrlog novinara Vladimira Matijanića, reagirajući tako na prozivke Matijanićeve partnerice o neadekvatnoj pomoći Hitne i splitskog KBC-a.

Nakon što je u medijima objavljeno da je bilo desetak bezuspješnih poziva Hitne da se Matijanića, oboljelog od covida, primi u splitski KBC, ravnatelj Luetić za Hinu je izjavio da dežurni dispečeri imaju registrirana dva poziva i da se odmah interveniralo.

Luetić: Treba istražiti je li bilo poziva s drugih brojeva

Je li bilo poziva i s nekih drugih brojeva, to tek treba istražiti, istaknuo je Luetić.

“Zvali smo Hitnu barem deset puta u ova dva dana, ako ne i više. Sve s ciljem da ga prime u bolnicu”, objavila je u medijima Andrea Topić, novinarka i Matijanićeva životna partnerica, koja je nakon Matijanićeve smrti od covida objavila danas na društvenim mrežama opsežan post o neadekvatnoj pomoći Hitne i KBC-a u Splitu.

Luetić pak kaže kako je od dežurnih dispečera, ali i iz dokumentacije, doznao da je prvi poziv bio jučer, 5. kolovoza, iza podneva kada im je rečeno da se bolesnik star pedesetak godina osjeća slabo i da ima covid.

“Na teren je otišao Tim 1 u kojemu je bila doktorica, tehničar i vozač. S bolesnikom su pričali, pregledali vitalne parametre, kod kojih nije bilo odstupanja. S obzirom da je pacijent imao covid, doktorica mu je dala ampulu Solu Medrola i uputnicu za Infektologiju ako dođe do pogoršanja. Dali su i naputke što treba piti i jesti zbog slabosti organizma”, kazao je Luetić.

Evidentirano je, kaže, da je drugi poziv Hitnoj uslijedio sat i pol nakon prvog poziva.

“U tom drugom pozivu rečeno je bolesniku nije bolje i da teže diše, zbog čega su opet otišli na intervenciju”, kaže Luetić te dodaje da su tada bolesnika odlučili odvesti u bolnicu na Infektologiju.

Ravnatelj Hitne kaže da mu je doktorica, koja je bila intervenciji, rekla da je prilikom prenošenja bolesnika u transportnoj stolici pacijent arestirao, pokušali su ga reanimirati, no nisu uspjeli.

Upitan jesu li u dva dana dobili desetak poziva za pomoć, ravnatelj je odgovorio da oni imaju pozive s dva telefona, ali da ne zna jesu li zvani s nekih drugih brojeva jer to treba istraživati.

Matijanićeva partnerica objavila je na društvenim mrežama da liječnici u splitskoj bolnici i splitska hitna pomoć nisu željeli pomoći.

Navela je kako je Matijanić s nizom komorbiditeta obolio od covida. Imao je, kaže, Sjogrenov sindrom i infesticijsku bolest pluća, te sumnju na još dvije autoimune bolesti.

Zbog zdravstvenih problema nije mogao biti cijepljen, stanje mu je bilo teško, ali su ga odbili primiti u bolnicu. Opisala je koliko su puta zvali bolnicu, koliko puta hitnu pomoć, te kako ga hitna nakon prvog dolaska također nije željela odvesti u bolnicu, a kada mu se stanje još pogoršalo došli su drugi puta, ali je bilo kasno.

Također je navela kako su ih u splitskom KBC uvjeravali da nigdje u Hrvatskoj nema lijeka koji se daje teškim bolesnicima kako bi se izbjegle teške komplikacije covida.

Ministar traži inspekcijski nadzor, strukovne komore očitovanje i medicinsku dokumentaciju

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da u ovom trenutku ne može govoriti o tome je li bilo propusta u pružanju zdravstvene pomoći jučer preminulom novinaru Vladimiru Matijaniću jer će to utvrditi zdravstvena inspekcija koju je uputio.

Oglasile su se i komore liječnika i medicinskih sestara.

Iz Hrvatske liječničke komore poručili su da će komorino Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor zatražiti od KBC-a Split i Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije medicinsku dokumentaciju vezanu uz slučaj preminulog novinara Matijanića.

Hrvatska komora medicinskih sestara također navodi da će će zatražiti od KBC-a Split i Zavoda za hitnu medicinu žurno očitovanje i dostavu medicinske dokumentacije preminulog novinara Matijanića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)