Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kali tuna

Autor:

05.09.2008. 22:00


– Glavnica hrvatskih iseljenika vraćena u Kali?!- zagonetno postavi pitanje Ivan.
Otišli šezdesetih, vratili se devedesetih godina prošlog stoljeća. Uložili u ratu, vjerujući u ostvarenu slobodu, odgovorih Ivanu u skladu s postavljenim pitanjem.
To su hrvatski iseljenici koji su gospodarsku slobodu tražili daleko od svojih Kali, a svoje ribarsko umijeće iskazali u Australiji, uključi se u razgovor Dario.
U netom oslobođenoj neovisnoj Hrvatskoj započinju s novom proizvodnjom tuna.
Proizvodnja je rasla i razvijala se na temelju vrhunske kakvoće jadranske tune.
– To je plavorepa tuna ulovljena od naših tunolovaca, a proizvedena tunjevina iz hrvatskih uzgajališta pripremljena za svjetsko, poglavito japansko tržište, nadopunjuje me direktor Mirko Ivoš. Vrhunska delicija od jadranske tune na vrhu je specijaliteta japanske kuhinje, koja pomaže dugovječnosti i zdravlju svojih pučana, a temeljena je na visokoj potrošnji ribe, u kojoj plava riba zauzima najveći udio.
To je “Kali tuna” zaštitna znamka i začetnik ove proizvodnje u nas, koja već trinaest godina, unatoč nerazumijevanju i pretjerivanju u ocjeni okolišnih čimbenika polako širi svoju proizvodnju.
Nemojmo ih nepotrebno birokratski ograničavati.
Dajmo im prigode, da časno prošire svoj obrt i osiguravaju sebi i zajednici dohodak dostojan ponosne tradicije kaljskih ribara.
Vidov, Ivoš i Mišlov iz Kali i još pet vlasnika, kao i novi vlasnici “Atlantis” iz Islanda uzdaju se u kakvoću hrvatske jadranske tune, razvijaju tehnologiju ulova i tova tune. Posebice što će pratiti i istraživati je uzgoj domaće tunske mlađi, kao svjetski znanstveni izazov, a neće ga propustiti niti “Kali tuna”, uvjerava me novi predsjednik uprave inž. Mirko Ivoš.
Vaš Bage