Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Turizam ostaje jedan od oslonaca našeg razvitka

Autor: Damir Maričić

05.09.2008. 22:00
Turizam ostaje jedan od oslonaca našeg razvitka

Foto: Vedran SITNICA



– Zadarska županija bilježi i dalje najveći skok u hrvatskom turizmu koji i ukupno raste, a ovoj je zemlji donio lani sedam milijardi eura, odnosno 20 posto BDP-a što je prepoznala i Vlada osamostaljujući ovo važno ministarstvo
Državni tajnik u Ministarstvu turizma Branko Grgić s 14 korisnika potpisao je jučer u Zadarskoj županiji ugovore o bespovratnim potporama namijenjenim razvoju ruralnog turizma, odnosno područjima i subjektima koji tek streme snažnijem uključivanju u turizam. Riječ je o ukupno 430.000 kuna kroz tri programa i to “Baština u turizmu”, “Izvorni suvenir” i “Tematski putovi”.
U programu Baština u turizmu od odobrenih osam milijuna kuna u 219 podržanih projekata našao se i dio iz Zadarske županije. Darko Veselinović iz Golubića, grad Obrovac za uređenje seoskog imanja dobio je 40.000 kuna. KUD Nadin iz OŠ Nadin područje grada Benkovca dobio je za narodne nošnje 20.000 kuna. Mladen Kostić za projekt Lilak priča ljepotom dobio je u Gračacu 30.000 kuna. Petar Burčul iz Galovca dobio je za adaptaciju tradicijske kuće 20.000 kuna, koliko i imenjak Petar Burčul također iz Galovca za uređenje etnozbirke. Vitomir Čakarun, također Galovac, za uređenje kamene kuće dobio je 20.000 kuna, a Ante Kovač također za Galovac 20.000 kuna za seosko imanje. Galovac se tako pokazao najinformiraniji ili najangažiraniji u ovom projektu. TZ Pakoštane dobila je 30.000 kuna za uređenje špilje i izvora vode, a što bi bilo sve s ovog područja.
U programskom dijelu “Izvorni suvenir” odvojeno je 2,5 milijuna kuna za 138 projekata. U Zadarskoj županiji podržani su udruga “Potjeh” iz Biograda na Moru s 20.000 kuna za suvenir Moja baba Manda. TZ Starigrad-Paklenica za Mirila kao suvenir u kamenu, slici i riječi dobila je 15.000 kuna potpore, udruga “Lika” iz Gračaca za izradu ukrasa na narodnoj nošnji 15.000 kuna, što ne znači da i neki drugi suveniri, koji se tiču Zadarske županije, nisu dobili podršku, ali se proizvode negdje drugdje.
Potpisivanju je nazočio župan Zadarske županije Stipe Zrilić, poglavar i pročelnik u turizmu Miro Buljanović i Jerolim Uroda, direktor TZ Zadrske županije Ivo Dunatov, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije i tajnik Gospodarske komore Eduard Vicković i Denis Ikić, kao i direktorica Razvojne agencije Zadarske županije Sonja Peričić te korisnici.
– Turizam ostaje jedan od oslonaca našeg razvitka, koji unatoč dosegnutom stupnju ima velike mogućnosti i potencijale za budućnost. Uz velike gospodarske subjekte u turizmu raduje nas da se sve više malih u to uključuje, posebno jer dolaze s čitavog područja županije, a ne tek s obale kao što je slučaj s Gračacom i Galovcem. Ovakvim programima često se vraćamo djelatnostima i područjima koji su kroz razvoj napušteni, nudeći ih danas kao vrijedne. U tome je svakako potrebna pomoć ovim područjima i subjektima, kako državna tako i županijska. Mi ćemo to nastojati pratiti, a ovdje smo vam i uručili nedavno predstavljen Katalog ruralnog turizma Zadarske županije i vjerujem da će on već iduće godine trebati biti nadopunjen i obogaćen, kazao je uvodno župan Zrilić.
– Zadarska županija bilježi i dalje najveći skok u hrvatskom turizmu koji i ukupno raste, a ovoj je zemlji donio lani sedam milijardi eura, odnosno 20 posto BDP-a što je prepoznala i Vlada osamostaljujući ovo važno ministarstvo. Podaci Državnog zavoda za statistiku kažu kako smo u sedam mjeseci imali rast broja gostiju od jedan i noćenja od četiri posto što se uklapa u naše projekcije, a Zadarska županiaa unutar toga rasla je u dolascima četiri i noćenjima čak osam posto, odnosno prva je županija po rastu turističkog prometa u zemlji. Ovje potpisujemo ugovore o bespovratnim potporama koje, kako vidite, vrijede 430 000 kuna. Pored toga Ministarstvo je proširilo obuhvat programa i sredstva u kreditima kroz Poticaj za uspjeh. Vaši su poduzetnici, njih 47 od 2002. do danas uzeli 115,900.000 kuna kredita kroz taj program u kojem država subvencionira kamate. Sada su u tom programu i manji autohtoni drveni kruzeri, sportski tereni, hosteli, manji nautički centri, poliklinike, a ne tek prethodno znani projekti obiteljskih hotela, kampova i sl. Znamo i za značajne zadarske razvojne projekte poput Punte Skale, Posedarje rivijere, Ninskog blata, Deep Bluea na Ugljanu, a raduje nas i određenih devet lokacija za golf, koji već dugo želimo i za koji imamo izvrsne uvjete, a pridonijet će kvaliteti turizma i produljenju sezone. Mogu samo kazati da, kao što je i ove godine Ministarstvo turizma dobilo više sredstava, isto očekujemo i ubuduće, te čekamo vaša traženja, zaključio je Grgić.