Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Budimo sposobni nositi hrvatski zavjetni križ

Autor: Velimir Brkić

05.09.2009. 22:00
Budimo sposobni nositi hrvatski zavjetni križ

Foto: Adam VIDAS



Bilo je to teško vrijeme za vjeru i crkvu, olovno vrijeme obilježeno komunizmom koji je imao cilj koji se nije mogao postići jer je cilj bio neprirodan. Nisu mogli uplašiti ljude da žive hrabro i pošteno. Bili su ponosni da su katolici i Hrvati, istaknuo je nadbiskup Prenđa na proslavi “Branimirove godine” u Ninu
Svečanim euharistijskim slavljem danas je u Ninu obilježena “Branimirova godina” – 1130. obljetnica razmjene pisama između pape Ivana VIII. i hrvatskoga kneza Branimira. Knez Branimir je 879. definitivno upravio kormilo hrvatske državnosti i – zajedno s ninskim biskupom Teodozijem – hrvatske crkvenosti prema katolicizmu i zapadnoj vjerskoj, kulturnoj i povijesnoj usmjerenosti. Svehrvatskim slavljem pod nazivom “Nin, 879 – 1979 – 2009 / 1130 godina vjernosti Hrvata Bogu i Katoličkoj Crkvi” proslavljena je i 30. obljetnica velebnog skupa u Ninu, kada se 1979. godine okupilo oko stotinu tisuća vjernika slaveći tada 1100. obljetnicu razmjene pisama između Pape i kneza Branimira.
Svečano euharistijsko slavlje u ninskoj župnoj crkvi Sv. Anselma u zajedništvu sa župnikom don Šimom Kevrićem i 20-ak subraće svećenika iz Ninskog dekanata i Zadarske nadbiskupije, predvodio je zadarski nadbiskup Ivan Prenđa. Nadbiskup Prenđa je u propovijedi podsjetio na skupove od prije 20 i 30 godina u Ninu na kojima je sudjelovalo stotine tisuća vjernika. Skup je 1979. predvodio Franjo Šeper, a 1989. kardinal Franjo Kuharić uz sudjelovanje svih hrvatskih biskupa te velebno svjedočanstvo katoličke vjere i hrvatske pripadnosti.
– Bilo je to teško vrijeme za vjeru i crkvu, olovno vrijeme obilježeno komunizmom koji je imao cilj koji se nije mogao postići jer je cilj bio neprirodan. Nisu mogli uplašiti ljude da žive hrabro i pošteno. Bili su ponosni da su katolici i Hrvati, istaknuo je Prenđa te, među ostalim, ustvrdio da je vjera bila i ostala jamstvo trajanja hrvatskog naroda.
Oba slavlja u bivšoj državi okupila su stotine tisuća vjernika iz cijele Hrvatske i Hrvate iz inozemstva, a otada datira i zavjet Crkve u Hrvatskoj “Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu”, podsjetio je nadbiskup Prenđa.
– Brakovi se sklapaju na nebu s Bogom, ali se u njima živi na zemlji. Međutim, brak je danas u životu mnogih ljudi izgubio svoju svetost. Bak se napada modernom mišlju, istospolnim brakovima i vanbračnim zajednicama. Ako ne molimo možemo vidjeti što se može dogoditi, poručio je zadarski nadbiskup te je naglasio kako je sveta misa spomen Isusove smrti i uskrsnuća, sažetak naše sveukupne vjere.
– Budimo sposobni nositi hrvatski zavjetni križ, križ svog života. Križ nije samo znak naše privrženosti kršćanstvu već znak Božje ljubavi. Križ je sva naša filozofija, on govori da je ovo katolički narod, zaključio je nadbiskup Prenđa.
Ninska crkva je bila pretijesna da primi sve vjernike i hodočasnike te se dobrano napunio prostor uokolo crkve na Višeslavovom trgu te na Trgu Sv. Marcele i Sv. Anselma. Među nazočnom vjerničkom mnoštvu bili su i ninski gradonačelnik Emil Ćurko te hodočasnici iz Mostarske nadbiskupije koji su u Branimirov grad doputovali s dva autobusa.
Uz sudjelovanje ninskih ministranata Branimira Ivanića, Luke Čveljevića, Frane Magaša, Gašpara Ćurka, Jakova Štulića i Marijana Pavlovića te bogoslova na kratkom ophodu od župne kuće do crkve križ je nosio Marko Pijaca. Vjernički milodari bit će uplaćeni za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika u Udbini.