Don Kaćunko pozvao na olimpijadu u pravljenju djece (FOTOGALERIJA)

Slika korisnika admin
lickaolimpijada_1
Sebastian GOVORČIN
Mirko Kolaković je kamen težak oko 8,5 kg bacio 14,14 metara u daljinu

Veliki broj posjetitelja je ove subote imao priliku pogledati prvu olimpijadu starih sportova Marijan Matijević koja je održana na borilištu u Sv. Roku. Natjecatelji u pet starih disciplina: konopaši, skakači u dalj, bacači kamena s ramena, potezači klička i borci na brvnu nisu bili samo kršni Ličani, već su ekipe konopaša stigle iz Ploča, Pridrage, Stankovaca, Karlobaga, Privlake kod Vinkovaca, Dubrave kod Šibenika i mnogih drugih mjesta iz cijele Hrvatske. Posebnost ove olimpijade je i to što nisu bile potrebne sportske pripreme, tako da su se neki od natjecatelja pripremali za šankom. Olimpijada je održana u spomen na Marijana Matijevića, Ličanina poznatog kao i najjačeg čovjeka na svijetu, a o njemu postoje mnoge legende koje se pričaju još od početka stoljeća. Rođen je u Gračacu, a snagom se proslavio u Americi gdje još postoje zapisi o Ličaninu koji je nosio 1200 kilograma na sebi i 450 u zubima. Među posjetiteljima bili su i brojni načelnici općina Ličko-senjske i Zadarske županije, kao i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Dražen Jurković. Ipak zvijezda cijelog događaja bio je don Anđelko Kaćunko koji je blagoslovio olimpijadu.

- Ovo je doista povijesni događaj, prva olimpijada posvećena našem snagatoru Matijeviću. Čestitam na ideji da se pokrene ova olimpijada. Znamo da se u posljednje vrijeme obnavljaju mnogi stari događaji i stare tradicije i to je za svaku pohvalu. Ja se nadam, mi svećenici i cijela crkva se nada da će netko sjetiti pokrenuti obnovu još jednoga starog običaja, a to je da naše ličke obitelji imaju brojnu djecu. Takvu olimpijadu još nitko nije pokrenuo, a nadamo se da će doći vrijeme i za to, rekao je don Kaćunko nakon čega se iz publike moglo čuti kako neki već odlaze vježbati za novu olimpijadu. Danijel Jurjević, načelnik Općine Lovinac, iskazao je zadovoljstvo jer je načelnik u vrijeme kada se održava prva olimpijada starih sportova u njegovoj općini. Za kulturno-umjetnički dio programa pobrinuli su se članovi KUD Vrilo Lovinac-Sv.Rok, a sam događaj svečano je otvorio državni tajnik ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Dražen Jurković.

- Obzirom da svi iščekujete da počne olimpijada, zahvaljujem organizatorima i svima vama na svemu što ste učinili i to ne samo za olimpijadu već i za ono što ste učinili za vrijeme i nakon rata. Želim natjecateljima da se dobro natječu i pronesu onu ličku hrabrost i ličko srce, jer Marijan Matijević je uz snagu pronosio i veliko ličko srce, veliku ličku hrabrost, a onda i moral i poštenje, rekao je Jurković dodajući kako želi da pobjeda ipak ostane u Lici.

 LIČKI SAMSON

Jedan od organizatora Petar Denac rekao je kako je došlo do organizacije, kao i o životu i legendama o Marijanu Matijeviću.

- Do ideje je došlo nakon razgovora o tome što Lovinac i Sv.Rok mogu ponuditi turizmu. Tako je došla ideja o Marijanu Matijeviću, koji je rođen ovdje u blizini i u svoje vrijeme je bio najpoznatiji i najači čovjek na svijetu, rekao je Denac objašnjavajući tko je bio Matijević.

- Za one koji ne znaju, Matijević je bio najači čovjek na svijetu. Nakon njegove smrti napravljena je obdukcija u kojoj je ustanovljeno kako ima tri sloja mišića. Neke od demonstracija snage koje je redovito prikazivao bile su: savijanje debele željezne šipke, razbijanje kamena od 150 kilograma na prsima, dizanje teške bačve zubima i još mnoštvo nevjerojatnih stvari koje su tog "Ličkkog Herkula" proslavile u svijetu. Od mnogih priča koje i dan danas kruže posebno su fascinantne dvije. Ona kada je u New Yorku, u luci rukama povukao dva trgovačka broda povezana konopom i kada je golim rukama je držao zrakoplov u polijetanju. Za zrakoplov je bio privezan konopac, pilot je pritiskao papučicu gasa, a Marijan, primivši konop rukama, nije mu dopustio da se mrdne s mjesta.

 SVI POBJEDNICI - REKORDERI
Prva olimpijada starih ličkih sportova donijela je i prve rekorde. U disciplinama su slavili kršni Ličani pa je tako u skoku u dalj s mjesta pobjedu odnio Marinko Pivač s 295 cm, dok je kamen težak oko 8,5 kg Kolaković Mirko bacio 14,14 metara u daljinu. Najjači konopaši također su bili iz Udruge konopaša Sveto Brdo Lovinac-Sv.Rok, dok je njihov član bio najbolji i u disciplini povlačenja Klička.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno